Pohodništvo in kolesarjenje v Brdih skozi celo leto

 

 

 

 

Vsak letni čas da briški pokrajini poseben čar. Brda nudijo možnost kolesarjenja in pohodništva čez celo leto.

Na sledeči povezavi imate tudi GPX koordinate za pohodne poti in določene kolesarske poti: Slovenia Outdoor GPX

Kolesarske z napisom

 

  • JULIANA BIKE TRAIL

Juliana bike trail je 290 kilometrov dolga pot okrog Julijskih Alp  in je razdeljena na 7 etap. Vsaka od etap je dolga približno 40 km. Poleg so še 3 pristopne etape, med njimi je tudi 48km dolga pot iz Brd v Tolmin.

Več informacij: Juliana bike

  • SABOTIN

 Sabotin in njegovi sosednji hribi, od katerih ga je ločila Soča, so zanimivi tudi za kolesarje. Strma pobočja tik nad Sočo so za vojsko predstavljala pomemben branik v obrambi Gorice in Goriščega mostišča. Za vas smo zbrali 5 poti. Tri od njih so krožne. Vse poti so zahtevne in zato priporočamo, da se nanje podate z gorskim kolesom.

Več informacij: Sabotin

  • KROŽNE KOLESARSKE POTI

Očarljiva pokrajina v objemu sonca, posajena z vinogradi, sadovnjaki in oljčniki, mikavna v vseh letnih časih. S strnjenimi vasicami posejana Brda, po katerih vodijo številne vijugaste poti, so raj za vse kolesarske navdušence. Izberite eno od mnogih poti, od lahkih do zelo zahtevnih, in se podajte v raziskovanje briških lepot.

Več informacij: Krožne kolesarske poti

  • IZPOSOJA KOLES

Turistično informacijski center Brda, Šmartno 13, 5211 Kojsko, tic@brda.si, 05 395 95 95
San Martin, Kojsko15a, 5211 Kojsko, info@sanmartin.si, 05 330 56 60

 

Pohodne z napisom

 

  • JULIANA TRAIL

Na pohodniški poti Juliana trail ne boste osvojili nobenega gorskega vrha. Ob vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Skupna dolžina je 270 km (osnovni krog) + 60 km (dodatne 4 etape v Brda). Čez Brda potekata 19. etapa Korada – Šmartno in 20. etapa Šmartno – Solkan.

Več informacij: Juliana trail

  • ALPE ADRIA TRAIL

 Pot Alpe Adria je zastavljena tako, da poteka vsaka etapa po turistično zanimivih predelih z bogato kulturno, naravno in kulinarično tradicijo. Osnovna rdeča nit je bogastvo voda ob poti v vseh stanjih: od ledenika, rek, slapov, izvirov, jezer do morja. Namen poti je povezava treh dežel in treh različnih kultur v raznoliko doživetje. Briški del pohodne poti je primeren za dvodnevno pohodniško turo.

Več informacij: Alpe adria trail

  • POTI ČEŠNJEVEGA CVETA

 Pravljična pokrajina, od koder razgledi sežejo proti morju, Furlaniji in Benečiji, ima posebno, čarobno moč. V Brdih, kjer zori sočno briško sadje, uspevajo izvrstna vina, domuje slastna briška hrana, lahko zakorakate v zelene vinograde in sadovnjake ter med briškimi brajdami najdete svoj mir.

Izberite eno od  8 krožnih peš poti, ki so poimenovane po starih briških sortah češenj. Vsaka pot vodi po edinstveni, samosvoji, bogati, pisani in živahni naravi, polni življenja v vseh letnih časih.

Več informacij: Krožne peš poti češnjevega cveta

  • POT MIRU IN SABOTIN

Pot miru povezuje območja in ljudi ter bogato kulturno in naravno dediščino vzdolž nekdanje soške fronte. Fronta je za seboj pustila veliko ostalin, ki so s pomočjo različnih ustanov in društev zgledno ohranjene in vzdrževane. Vojaška pokopališča, kaverne, strelski jarki, kostnice, kapele, spomeniki, muzeji na prostem in druga obeležja predstavljajo pomembno snovno in nesnovno dediščino evropske zgodovine.

Danes so s svojimi pričevanji, občutji in zgodbami hrbtenica Poti miru od Julijskih Alp do Jadrana. Pot je enotno označena, primerna za pohodnike in kolesarje. Do večjih znamenitostih je dostop možen tudi z avtomobilom in avtobusom.

Sabotin, ki ga je Soča ločila od Svete gore in je tako postal ponosni samotar, ki spogledljivo zre čez Brda in Kras ter malce sramežljivo gleda na Alpe in na Tržaški zaliv, pohodniku ponuja več kot bi mu pripisali ob pogledu iz doline. Nanj se lahko povzpnete iz šestih smeri.

Več informacij: Sabotin - Park miru

  • GRADNIKOVA UČNA POT

Na poti vas bodo spremljali verzi Alojza Gradnika, ki vabijo do nevidnih lestev. Toda te pripeljejo do pesnikove rojstne hiše, kjer se lahko spočijete ob gledanju pesnikove zapuščine in branju njegove poezije.
Naravoslovni del poti nudi obiskovalcu vedenje o tipičnih briških drevesih. Razgledna točka je posebno doživetje, saj ponuja čudovit pogled na 24 zvonikov, ki krasijo briške griče in oddaljene hribe.

Več informacij: Gradnikova učna pot

pohodniki - jost gantar
Foto: Jost Gantar

__________________________________________

Več info:

Turistično informacijski center Brda
Šmartno 13, 5211 Kojsko
T: +386 (0)5 395 95 95
E: tic@brda.si
Facebook: @Brda
Instagram: @goriska_brda

nazaj >>