Juliana Trail

Juliana Trail 2 ŠmartnoJuliana Trail 3Juliana Trail 4Juliana Trail 5

ETAPA 19: KORADA – ŠMARTNO

Etapa vodi od najvišje točke Brd Korade (812m), z razgledom na zahodne Julijske Alpe,  Furlansko nižino, briško gričevje, in Jadransko morje, do najbolj slikovite in najbolj obiskane briške srednjeveške vasice Šmartno
Na tej etapi najdete veliko kotičkov, kjer uživate v lepih razgledih, posedite na klopci, lahko pa si pripravite piknik v naravi.

Zemljevid: Korada - Šmartno

Opis poti po korakih

Korada - Vrhovlje - Gonjače - Šmartno

Etapa nas najprej pelje od Korade, najvišjega hriba briške pokrajine, ki mu domačini pravijo Kobalar do vasice Vrhovlje pri Kojskem. Gre za zaselek s pozno baročno romarsko cerkvijo Device Marije pomočnice na razgledni vzpetini, od koder vas bo pogled vodil vse do zadnje točke etape Šmartnega. Na Koradi in ob poti najdemo poleg majhne cerkvice Svete Genderce  tudi ostanke 1. svetovne vojne ter številne travniške rastline, ki jih drugod nižje v Brdih skorajda ni več.

Pot nadaljujemo do Gonjač, kjer nas pričaka spomenik posvečen 315 žrtvam 2. svetovne vojne na desnem bregu Soče. Ob spomeniku, delu akademskega slikarja Janeza Boljke, stoji 23 metrov visoki razgledni stolp s 144 stopnicami. Ob lepem vremenu sem nam z njegovega vrha razpre pogled na Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd, oči pa bodo zaiskrile ob pogledu na vasico Šmartno, le nekaj sto metrov stran. Končna točka etape vas bo začarala s svojimi ozkimi slikovitimi uličicami (gasami), utripom znotraj obzidja, etnološkim muzejem Briško hišo in nenazadnje z bogato enogastronomsko ponudbo. Ne izpustite obiska prodajalne oljčnega olja in trgovinice z naravno kozmetiko.

Razdalja: 10,8km
Trajanje: 3:05h
Vzpon: 78m
Sestop: 626m
Težavnost: zmerno
Najvišja točka: 805m
Najnižja točka: 247m

Zanimivosti na poti

Oprema

Pohodniška oprema primerna vremenu in letnemu času

Več informacij: 19. etapa

 

 ETAPA 20: ŠMARTNO- SOLKAN

Etapa vodi od briškega turističnega bisera srednjeveške vasice Šmartno, preko hriba Sabotin vse do Solkana. Trasa tako povezuje Brda z bohinjsko železnico ter Posočjem na eni strani in Vipavsko dolino na drugi strani.     Na tej etapi najdete veliko kotičkov, kjer uživate v lepih razgledih, posedite na klopci, lahko pa si pripravite piknik v naravi.

Zemljevid: Šmartno - Solkan

Opis poti po korakih

Šmartno - Kojsko - Brestje - Sabotin - Sv. Valentin - Solkan 

Etapa se prične v središču srednjeveške vasice Šmartno, orlovemu gnezdu, kot je vasico slikovito označil pesnik Alojz Gradnik. Znotraj obzidja med sprehodom po gasah naletimo na zanimiv etnološki muzej Briško hišo, ki obiskovalcem pričara duh življenja nekoč v Brdih. Pot nas iz Šmartnega vodi mimo Gonjač, kjer se velja povzpeti na 23 metrov visoki razgledni stolp s pogledom na Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd. Ob stolpu najdemo spomenik posvečen 315 žrtvam 2. svetovne vojne na desnem bregu Soče, delo akademskega slikarja Janeza Boljke. 

Pot se nato spusti do Kojskega, vrh katere kraljuje gotska cerkvica Svetega Križa. Do nje vodi romarska pot - križev pot na prostem, pravi biser pa je njen glavni gotski krilni oltar iz leta 1515, sad beljaške rezbarske delavnice. Zanimivost te točke je, da je bil tukaj v času turških vpadov zgrajen tabor s 4 stolpi, eden izmed teh se je ohranil še do današnjih dni in ima danes vlogo cerkvenega zvonika. Druga zanimivost pa je, da je od tukaj v času 1. svetovne vojne italijanski kralj opazoval najbližji odsek soške fronte.

Več o fronti izvemo na Sabotinu, ki je naslednja vmesna točka te etape po Brdih. Ob vzponu po slemenu nas pogled vodi do krvavih prič 1. svetovne vojne smaragdne Gregorčičeve muze Soče, Svete Gore in Škabrijela, občudujemo pa lahko obenem bogat nabor rastlinja in živalstva, ki je zaščiten pod okriljem Natura 2000. Pot nas bo vodila do ostalin stare cerkvice sv. Valentina, ki je bila popolnoma porušena med spopadi pred stotimi leti. Duh prve svetovne vojne nas še vedno spremlja na vsakem koraku, saj je hrib dodobra prepreden s strelskimi jarki in podzemnimi rovi, zdaj očiščenimi in urejenimi za ogled. Ob planinski koči je urejena bogata muzejska zbirka. V zadnjih letih je nastal svojevrsten Park miru, ki obiskovalce od blizu in daleč opominja na nesmisel vojn vseh vrst.

Tukaj se pot prične spuščati proti zaključni točki etape - Solkanu, več kot 1000 let staremu naselju poznanemu po sedaj skoraj izumrli mizarski obrti, pa tudi po solkanskem kamnitem mostu, ki velja z osrednjim lokom za največjega tovrstnega na svetu. Občudovanja vreden je tudi projekt t.i. Sabotinske ceste, plod Ozimskih sporazumov med nekdanjo Jugoslavijo in Italijo izpred več kot 40 let, ki je bistveno skrajšal pot iz Nove Gorice v Brda. V zimskem času velja okusiti solkanski radič, t.i. regut.

Razdalja: 13,7km
Trajanje: 4:35h
Vzpon: 521m
Sestop: 699m
Težavnost: zmerno
Najvišja točka: 590m
Najnižja točka: 65m

 Zanimivosti na poti:

Oprema:

Pohodniška oprema primerna vremenu in letnemu času

Več informacij: 20. etapa

 

Tiskani vodnik in zbiranje žigov

Na poti Juliana trail lahko zdaj zberete 24 žigov (praviloma enega na etapo, ponekod tudi dva). Na terenu so lokacije žigov označene s posebno tablico, zbirate pa jih lahko v dnevniku žigov, ki je del ponatisnjegega vodnika. 

 Cena vodnika in dnevnika žigov je 5 €. Vodnik lahko kupite pri nas na Tic-u Brda (Šmartno 13) in na 25 prodajnih mestih (večinoma po Turistično Informacijskih centrih) in v spletnih trgovinah posameznih destinacij. 

Vodnik Juliana Trail