BRDA, slovenska destinacija odličnosti 2015!

Slovenska destinacija odličnosti EDEN 2015 so postala Brda.

Dobrovo, 1. 9. 2015 - Letošnji,  že šesti poziv EDEN (European Destinations of ExelleNce), naslovljen s »TURIZEM, LOKALNA KULINARIKA IN GASTRONOMIJA« je zaključen. V Sloveniji se je za ta naziv potegovalo kar 11 destinacij. S specifično kulinarično ponudbo, s katero se na izviren, celovit in trajnosten način oživlja lokalno okolje ter s tem lokalni ponudniki povečujejo obisk gostov preko celega leta, se je v finale uvrstilo 5 najboljših. Projekt, ki ga je zasnovala Evropska komisija v skladu z usmeritvami evropske turistične politike, v Sloveniji vsakič znova odkrije in nagradi destinacijo, ki svoj razvoj in uspešnost povezuje s spoštovanjem trajnostnih načel. 

Trebnje (Dobrote Dolenjske), Radovljica (Radol´ca),  Bohinj (Bohinjsko - From Bohinj), Kras (Živi Kras; Kulinarika&kamen) in Goriška Brda (Brda - spoznaj, okušaj, doživi; Okušaj briške dobrote) so bili po rezultatih smeli konkurenti  v boju za končno lovoriko. Strokovna komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, predsednik, članice prof. dr. Tanja Mihalič, dr. Tanja Lešnik Štuhec  in mag. Irena Milinkovič je pet destinacij finalistk obiskala na terenu in opravila ocenjevanje. Za ocenjevanje in določitev vrstnega reda finalistk je komisija upoštevala tako ocene pisnih prijav kot tudi spoznanja na terenu ter odgovore na tri dodatna vprašanja.  Strokovna komisija je za slovensko destinacijo odličnosti EDEN za leto 2015 razglasila Brda, ki se tako pridružujejo predhodnicam Dolini Soče, Solčavskemu, Reki Kolpi, Idriji in Laškemu, ki so spoštovanje do ohranjanja in krepitve zavedanja o zeleni Sloveniji potrdile v preteklih letih.

 »Zmagovalna destinacija Goriška Brda je izrazita kulinarična in gastronomska destinacija, kjer so glavni ter edini turistični motiv in vsebine ponudbe povezani izključno s kulinariko in gastronomijo«, pravi prof. dr. Bogataj in dodaja: »V Goriških Brdih zelo pravilno razumejo vlogo ter pomen kulinarične in gastronomske dediščine, ki je lahko temelj sodobnim, ustvarjalnim in inovativnim razpoznavnostim. Turistom ponujajo posebne kulinarične in gastronomske programe, saj so to tiste vsebine, ki poleg pokrajinskih slikovitosti pritegnejo številne posameznike in skupine v Brda.«

Ocenjevanje na terenu je potekalo na Turistični kmetiji Breg, v vasici Breg pri Golem Brdu. Gostiteljici Adrijana in Mirela Peresin, v sodelovanju s kuharjem Adijem Blaškom iz Hotela San Martin, so za člane komisije pripravili posebno kosilo.  Jedi so bile preproste, s prepletom tradicije in sodobnosti hkrati. Skrbno izbrane sezonske sestavine, s poudarkom na lokalni pridelavi so se odražale v pršutu s figo »bonko«, frtalji z »zejem« (s sezonskimi zelišči), »tagičevi kuhni« (enolončnica z bučkami), domačih rezancih s cuketami in lavando (bučkami in sivko), njoku, nadevanim z zejem (aromatičnimi zelišči), toču s šalamom in belo polento. Za sladico so postregli figov sladoled na »briški opoki«. Jedi so spremljala izbrana vina, ki so jih za ta posebni dogodek izbrali strokovnjaki iz Vinske kleti Goriška Brda. Po zaključku uradnega dela, je sledil sprehod po vasi. Vijugasta potka je vodila mimo bogato obdanih oljčnih in figovih dreves, vse do nastanitvenih hišic v objemu miru in spokojnosti narave. Kratek postanek v galeriji vrhunske umetniške keramike Ivana Skubina, za na konec pa še majhno presenečenje - slovo ob domači kapljici z dovršenim slogom, z izrazito in živahno svežino sredozemskih zdravilnih zelišč, z vinom Motnik ter sladkim prigrizkom figovega štrudla in potice s svežim grozdjem.

Župan občine, Brda Franc Mužič, je to posebno priznanje pospremil z besedami: »Občina Brda se že od samega začetka, ustanovitve leta 1995, zavzema, da skupaj s primarno briško dejavnostjo, ki je kmetijstvo (vinogradništvo in vinarstvo), napravi destinacijo še bolj prepoznavno, tako doma, kot tudi v tujini. Sled tega naša občina sodeluje na številnih sejemskih predstavitvah, ki nam jih omogočajo tuje prijateljske občine, občine iz Italiji, Hrvaške in Avstrije. Ponašamo se z našo specifiko - vrhunskimi vini s svetovnim slovesom ter sočnim briškim sadjem, med katerim zagotovo kraljuje briška češnja. Gastronomija je zagotovo naš adut, ki združuje ponudnike briških dobrot ter v Brda privablja številne goste, katere razvajamo in se jim posvetimo, da ob odhodu zapustijo našo deželico z nasmehom na obrazu. Vsako priznanje mora biti, to čutim tudi sam, še večji izziv in obveza za še boljše delo. Glede na to, da svoje Brike in Brice dobro poznam, vem da bomo zavezo še kako držali in svoj trud vlagali v še »bojlša Brda«.

Direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Tina Novak Samec je ob prejetju naziva povedala: "To je priznanje vsem Brikam in Bricem, ki desetletja vlagajo v razvoj briškega turizma in dan za dnem oblikujejo pestro in pristno ponudbo. Ta laskavi naziv je tudi zaveza, da se bomo tudi v prihodnje trudili biti najboljši in mnogim zgled dobre prakse."

Vseh pet finalistk bo predstavljenih v Evropskem prostoru kot primeri dobrih praks tako s strani Slovenske turistične organizacije kot Evropske komisije. Slavnostna podelitev priznanj EDEN 2015 bo v sklopu »Dni slovenskega turizma«, ki se bodo letos odvijali od 12. do 14. oktobra prav v bližnji Novi Gorici.

Preberite si tudi odzive medijev na naš velik uspeh: mediji o_nas.

 

 

eden

 

nazaj >>