Grozdje

Stara briška sorta grozdja, skromna in trdoživa je vsekakor rebula. Dobro uspeva na lapornatih, flišnih in kamnitih tleh. Na sončnih legah daje izredne rezultate. Grozdje je primerno tako za mlada, sveža vina kot tudi za arhiviranje. Vino je odlična osnova za penine. Po tradiciji so grozdje rebula v Brdih tudi sušili in iz njega pridelali odlično desertno vino. Videz vina je zlatorumene barve z zelenkastimi odsevi. Vonj je intenzivno svež in saden. Spominja na limono, zeleno jabolko, grenivko, akacijev cvet. Harmonija kislin mu daje pitnost, svežino. Odlična, dozorela vina nudijo okus po cedri.

Vino je primerno za aperitiv, odlično pa dopolnjuje jedi z morskimi sadeži, sladkovodne ribe, perutnino ter zelenjavne jedi.

Za Brda značilna stara sorta se vrača v vinograde in kleti in med belimi vini ponovno zaseda svoje častitljivo mesto. Danes je rebula vino, ki ga ponovno občudujemo in cenimo. O njenem izvoru se širijo zanimive zgodbe. Prvič je pisno omenjena leta 1336 v Višnjeviku; njej v čast prirejajo tam vsakoletni praznik (prvo soboto v maju). Izkušeni poznavalci napovedujejo, da čas rebule šele prihaja.