Chardonnay

Sorta, ki je po mnenju mnogih najplemenitejša med belimi. Razširjena je v številnih vinogradniških deželah po vsem svetu, domuje pa v Burgundiji.

Chardonnay zahteva sonče in zračne lege ter srednje težka tla. Vinogradniki ga imajo radi, ker je krepke rasti, dovolj roden in neproblematičen za obdelovanje.

Sorta nudi vinarju različne stilne izbire: vino je lahko enostavno , pitno, srednje polno ali polno, strukturno.

Vino
Videz: Barve so slamnato rumene do zlate, le redko kdaj jih osvežujejo zeleni pramenčki.
Vonj: Vina Chardonnaya so znana po bogati, izraženi in sestavljeni sortni vonjavi, ki pa se glede na razprostranjenost na različnih zemljepisnih širinah razlikuje od porekla do porekla. Pri mladih vinih se zaznavajo vonjave po jabolkih, hruškah, breskvah. Chardonnayi iz južnih, sončnejših leg vonjajo izraziteje po agrumih, meloni, ananasu, svežih lešnikih, karameli. Z zorenjem vina se primarne arome po grozdju spremenijo in prihajajo v ospredje vonjave po maslu, medu, čebeljem vosku, vaniliji, mineralih, začimbah, suhih lešnikih, orehih.
Okus: Požirek nudi razkošje vonjev in polnosti. Vino je krepko, bogato, v ustih pusti dolg vtis. Razkošje vonjev in okusov se še stopnjuje pri pridelavi vin posebne kakovosti.