Koledar dogodkov

Dogodek: Dogodki v Hiši Alma

Datum: 03.09.2021 - 17.09.2021

Kraj: Medana
Lokacija: Medana

 

 

 RAZSTAVA KAOS

  •   16.9.2021 - 16.11.2021

Kaos - festival sodobnega kolaža, ki je v Kranj prinesel svežino med obstoječimi festivali in dvignil umetnost kolaža do večje prepoznavnosti v javnosti, se po treh izjemnih letih odpravlja na gostovanje. 

Letos vabljeni v posebno, očarljivo krajino Goriških Brd, kjer v Medani domuje Almina hiša. Galerija sodobne umetnosti se je oblikovala v sodelovanju z akademskim slikarjem Klemnom Brunom, ki ima v njej tudi svoj atelje in stalno razstavlja. Gre za briško hišo, umeščeno v samo jedro vasi Medana. V preteklem letu je bila prenovljena in predstavlja nekoliko drugačen razstavni prostor, saj se zdi kot da se sprehajate po stanovanjski hiši, v kateri pa lahko tudi prespite. Urejena v duhu 50-ih let preteklega stoletja pripoveduje svojo zgodbo in obstoj na poseben način.

In tja pelje KAOS na ogled dela, ki so jih v zadnjih treh letih festivala v Kranju ustvarili rezidenčni umetniki, priznani ustvarjalci kolaža iz Slovenije: Urška Mazej, Brut Carniollus, Barbara Demšar, Andrej Štular, Karol Kuhar, Eva Mlinar, Anja Kranjc

Umetniki na rezidencah so najbolj plodovit del festivalskega dogajanja, ker njihova dela nastajajo pred očmi obiskovalcev. So tudi najbolj neposredno povezana s krajem, kjer nastajajo. V Kranju so se vsi predstavili na svoj unikaten način in povezali skupnost navdušencev kolaža. Umetnik Karol Kuhar je v lanskem letu, ko smo v Kranju praznovali leto kolaža, ustvaril ptico, ki bdi nad mestom in bo, kot rečeno, KAOS letos ponesla na krilih (skoraj) vse tja do meja Slovenije. 

Prav Karol Kuhar se bo s samostojno razstavo avtorskih del predstavil v Spominski hiši Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta (razstavni prostor v kleti). Alojz Gradnik, eden največjih slovenskih pesnikov 20. stoletja, se je rodil v Medani 3. avgusta 1882. Bil je pesnik in prevajalec, ki je s svojim delom sestavljal koščke različnih svetov, pogledov in kultur  - predvsem slovenske, evropske in orientalske - v nove, njemu lastne umetniške izraze. In prav zato verjamemo, da se bodo dela slovenskih kolažistov v Medani počutila dobro. 

Obe razstavi kurira umetniška vodja festivala sodobnega kolaža KAOS Maruša Štibelj. 

 

 POGOVORI "NA CEDILU S KAJO ŠIROK"

  • 3.9.2021 ob 19.30, Brjač pred Spominsko Hišo Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta

Gost: NIKA KOVAČ

Nika Kovač je antropologinja, aktivistka, prostovoljka, koordinatorica štaba kampanje Gibanja za pitno vodo, pisateljica in borka za enakopravnost. Deluje kot direktorica Inštituta 8. Marec, v katerem prostovoljke in prostovoljci v številnimih akcijah ozaveščajo o nepravičnostih na našem prostoru ter ponujajo rešitve. Nika stoji za akcijami #jaztudi #samojapomenija  #proti (...) Pogovarjali se bomo o nepozabnih ženskah, o pravici do enakih možnostih, pogumu in mavricah, ki ji lepšajo vsakdan.

 

  • 17.9.2021 ob 19.30, Brjač pred Spominsko Hišo Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta

Gost: DR. MARKO KLAVORA

Marko Klavora je primorski zgodovinar, zaposlen v Goriškem muzeju. Zaprisežen je zgodbam in zgodovini zahodne meje, o kateri piše že petnjast let. Ukvarja se z ustno zgodovino, posveča se pripovedim ljudi in razumevanju preteklosti skozi zgodbe pričevalcev. Začel je z zavezniško vojaško upravo v Zgornjem Posočju med leti 1945 in 1947, raziskoval pripovedi slovenskih beguncev iz bosanske vojne, pisal o beguncih v Posočju. Pogovarjali se bomo o novi razstavi na Cerju, zgodbah beguncev in izseljencev, ljubezni do Posočja in zgodovine.

 

Opomba: v primeru slabega vremena se vsi dogodki izvedejo v Kleti Spominske Hiše Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta