Briška poroka 2015

Tudi letošnja Briška poroka, ki smo jo oblikovali in soustvarjali z dragoceno pomočjo partnerjev se je uspešno zaključila. Na veliki dan ljubezni sta se vzela Ana in Maxi in si na renesančnem gradu Dobrovo obljubila zvestobo ter se podala na novo življenjsko pot. S programom smo pričeli ob 14 uri pred tipičnim briškim »prtonom«, ki so ga prejšnji večer pridno in vestno naredili mladina in člani vaške skupnosti Cerovo. Tradicionalno se je  moral ženin izkazati in dokazati, da je kos svoji izbranki po briških običajih. Zapele so tudi Briške žene, mladina iz Cerovega pa je ženina preizkusila ali je kos svoji lepi izbranki.

Po dobro opravljeni nalogi so nazdravili s penino Donna Regina vinarja Čarga 1676 in se posladkali s češnjevo pito, ki so jo pripravile Briške žene in dekleta. Nato sta se ženin in nevesta podala na grajsko dvorišče renesančnega Gradu Dobrovo, kjer se je začela nova zgodba. Zgodba elegance, čutnosti in strastnega tanga. Z nastopom glasbene skupine Marko Hatlak & FUNtango je grajsko dvorišče postalo plesni oder s profesionalnimi tango plesalci Savom in Maruško iz plesne šole GOtango, ki so izbranemu paru, svatom in občinstvu pričarali že tako spektakularen poročni dan.

Župan je ženina in nevesto povabil na civilni del obreda, kjer sta si Ana in Maxi izmenjala poročne prstane Zlatarne Šuligoj. V času civilne poroke je program popestril prikaz modnih kreacij Ines Drole Nande, mini Milonga – družabni ples argentinskega tanga in glasovanje za naj foto zgodbo, ki je obiskovalcem dalo možnost, da so na sami prireditvi oddali svoj glas. Med svati smo tudi zbirali naj plesalca in naj plesalko pa seveda najlepše oblečeno damo. Nagradili smo jih z domačimi dobrotami iz Sadno zeliščne hiše Kikrca in naravno kozmetiko None Luise iz Šmartnega ter podarili vina Vinske kleti Goriška Brda, Ščurek in Čarga 1676.

Ana in Maxi, zdaj poročena, sta zaplesala prvi tango ples. Bil je čuten, strasten in istočasno zelo sentimentalen. Grajsko dvorišče se je spremenilo v eno veliko ljubezensko srce. Čas za podelitev daril je vedno najlepši. Tu so se izkazali Občina Brda, Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Telekom Slovenije, ki je podaril dva mobilna telefona Sony M2 Aqua in Gredič iz Cegla, ki je poleg nočitve, mladoporočencema podaril tudi ročni uri. To pa še ni vse. Turistična agencija Palma je Ani in Maxiju poklonila sanjsko poročno potovanje. 7 pravljičnih dni bosta doživela na grškem otoku Zakintos, v katerega smo Slovenci že dolgo zaljubljeni. Izrekli so jim tudi dobrodošlico pod Palmo, kjer že 25 let uresničujejo sanje, tudi Ani in Maxiju, saj sta si najbolj želela prav v Grčijo.

Po končanem zabavnem programu in podelitvi nagrad je g. Roman Fikfak Ano in Maxija odpeljal s starodobnim vozilom Fiat iz leta 1924 na osrednje prizorišče pred občinsko stavbo kjer smo podelili nagrade za naj fotografijo. Ta laskavi naslov si je letos prislužila fotografija partnerja GOtango, sledila pa sta ji vinarja Čarga 1676 in Ščurek.  Fiat je potrobil in  mladoporočenca odpeljal do Kojskega, kjer so  ju na pot srečnega zakona pospremili zvonovi iz cerkve SV. Križa v Kojskem, ki letos praznuje 500 letnico gotskega oltarja. Dobrodošlica vaške skupnosti Kojsko s prigrizkom in penino vinarja Matjaža Četrtiča – Ferdinand. Prijetno vzdušje, božanski razgledi  in rahel vetrič, ki je zelo prijal na ta prelepi sončni dan je svate in obiskovalce zadržal pri Svetem Križu. Da so bili svatje še posebej brezskrbni gre zahvala turističnemu podjetju Avrigo, ki je z avtobusnim prevozom prevažal svate od ene do druge destinacije. 

V Šmartnem, v Hotelu San Martin so svate po cerkvenem obredu sprejeli z aperitivom, domačim bezgovim sokom, češnjevim sorbetom in s pristno briško zakusko. Poleg briških dobrot je bilo čutiti pridih elegance in strasti, tudi tu je bil prisoten tango. Čarobna poroka se je nadaljevala in zaključila s poročnim slavjem ob izbrani hrani v restavraciji Hotela Kozana in z vrhunskimi briškimi vini Vinske kleti Goriška Brda, Ščurek, Čarga in Ferdinad. Slastno poročno torto pa so  letos pripravili slaščičarji kavarne Dolce Vita iz Hotela Perla v Novi Gorici. Pred zaključkom so svatje v spomin dobili češnjeve konfetke, ki so jih spretno oblikovali v Boutiqu Nevesta. Po veselem rajanju so se v jutranjih urah Ana in Maxi popeljala do Hotela Venko, kjer sta med briškimi griči preživela poročno noč. 

Da je bil  najlepši dan resnično poseben in brezhiben sta bila ženin in nevesta, skupaj s svati deležna strokovne stilske preobrazbe. Za  modno in čarobno frizuro so poskrbeli profesionalci iz ekipe Mič Styling, elegantna poročna obleka je luč ugledala v Nandinem Budoar butiku, za ličenje pa je bila zadolžena Alenka iz Studia lepote Glamour. Poročni šopek za katerega so se potegovala dekleta je z ljubeznijo aranžirala Nataša iz Cvetličarne Nataša. Da bo tako kot ljubezen tudi spomin večen, je  najlepše trenutke  poročnega dogajanja v objektiv s profesionalnim očesom lovila fotografinja Metka Skrt.