Briško vino

Briško vino je posebna zgodba. Polna doživetij, spominov, radoživega druženja, pa tudi svetovnih izkušenj. Izročilo stoletij daje sadove. Mlada generacija vinarjev prevzema znanje, izkušnje, obenem pa ustvarja, tvega in si utira poti v svet. V Brdih se vedno pogosteje rojevajo velika vina, posebno bela. Ponovno se uveljavlja rebula, nekdaj zapostavljena, zdaj znova iskana. Trte, bistveno manj obremenjene kot nekoč, pa tudi naravi prijazneje obdelana zemlja, hvaležno vračajo izkazano skrb. Vsako leto znova, v veselje Bricev in vseh, ki radi prihajajo v Brda.

Sorte grozdja in vrste vin delimo na:

  • avtohtone in stare lokalne sorte,
  • bele sorte in
  • rdeče sorte.

Avtohtone in stare lokalne sorte so: rebula, pikolit, sauvignonasse in verduc.

Mednje spadajo tudi nekatere manj poznane sorte, kot so glera, pošakica, pogroznica, muškat, cohovka, klarnica, zelen, drenik, zelenka, kozji sis, sušc, pergolin, vitovska grganja, tržarka, pokalca, sladkamenka, dalmatinka, kraljevina, markaduška, sevka, pika.

Bele sorte so: chardonnay, sivi pinot, sauvignon in beli pinot. Mednje spada tudi rumeni muškat.

Rdeče sorte so: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc in modri pinot. Rdeče sorte so tudi refošk, barbera, gamay in syrah.