Suho sadje v Brdih predstavlja pomemben del lokalne kulturne in kulinarične dediščine.
Sušenje je bilo od nekdaj najbolj preprost in praktičen način konzerviranja. V Brdih še danes sušijo takorekoč vse sadeže, ki jih pridelajo. Ker je bilo od nekdaj v Brdih veliko sadja, so bile potrebne tudi priprave na sušenje. Sadje so Brici sušili na soncu, na piconih (spleteni iz trstike ali iz leskovih viter). Lokalni prebivalci v Brdih pogosto uporabljajo suho sadje tudi v kulinariki, bodisi kot prigrizek bodisi v različnih jedeh. Prisotnost suhega sadja v lokalni kuhinji poudarja avtentičnost in lokalno identiteto ter predstavlja pomemben element gastronomske ponudbe Brd. Suho sadje iz Brd tako ne predstavlja le okusne poslastice, temveč tudi delček tradicije in ponosa te čudovite vinorodne regije.
Poleg češenj, jabolk, marelic, fig, sliv postaja vse bolj priljubljen tudi sušen kaki.