Jesen v Brdih: Praznik za čute

16.10.2024

Ugnezdena med griči skrajnega zahodnega dela Slovenije, Brda jeseni zaživijo v prazniku hrane, vina in kulture. Z zlatimi odtenki odetih vinogradov in dišečim zrakom po zrelem sadju Brda ponujajo nepozabno doživetje popotnikom, ki iščejo spoj narave, tradicije in užitka.

Raziskujmo nekaj užitkov, ki jih ta zanimiva regija ponuja v tem živahnem letnem času.

 

1. Čar briške jesenske pokrajine: Zlato platno narave

 

»Potopite se v živahne barve briške jeseni - zlati vinogradi, smaragdni oljčni nasadi in ognjeno oranžni sadovnjaki kakijev.«

Jesenska pokrajina Brd je živahna mojstrovina, kjer so griči odeti v zlato, zeleno in oranžno barvo. Terasasti vinogradi se lesketajo v odtenkih jantarja in rje, oljke pa so pomirjujoče zelene med ognjenimi kakiji, ki kot dragulji visijo z dreves. Sprehodite se po podeželju, kjer se na vsakem koraku razprostira razgled kot na razglednici. Zdaj je najboljši čas, da doživite te živahne barve.

Ne pozabite posneti fotografije in jo objaviti na IG goriska_brda z #goriskabrda. Delite trenutke v Brdih z nami.

2. Praznik svetega Martina: Nazdravite na novo vino v srednjeveški vasi Šmartno

 

»Dvignite kozarec za novo vino in stare običaje na Martinovem prazniku v Brdih!«

Eden od vrhuncev jeseni v Brdih je praznik svetega Martina, ki se praznuje 9. in 10. novembra v zgodovinski vasi Šmartno. Ta praznik zaznamuje slovesen blagoslov letošnjega novega vina, ko se grozdni mošt spremeni v mlado vino. Ozke tlakovane ulice te lepo ohranjene srednjeveške vasi so prepredene s stojnicami, ki ponujajo lokalne dobrote, degustacije vina in oljčnega olja ter lokalne izdelke. Umetniški ekstempore, ples in glasba napolnijo vaške trge. Osrednji dogodek je blagoslov mladega vina, na katerem se zberejo domačini in obiskovalci ter nazdravijo letošnji letini in pozdravijo novo vino. Vzdušje je toplo in praznično, zato je praznik svetega Martina priljubljena tradicija, ki časti globoke vinogradniške korenine Brd in duh skupnosti, ki opredeljuje regijo.

PROGRAM na povezavi: Martinovo v Šmartnem

3. Obiranje oliv: Sveže ekstra deviško oljčno olje

 

»Tekoče zlato Brd - sveže stisnjeno ekstra deviško oljčno olje naravnost iz vira.«

Medtem ko se vinska trta umiri v zimski spanec, so v Brdih v ospredju oljke. Oktober in november sta najboljša meseca za obiranje oljk in zrak je poln mehkega šumenja oljčnih vej, ko kmetje obirajo te drobne zaklade. Doživite intenzivno aromo in pekoč okus sveže stisnjenega ekstra deviškega oljčnega olja, ki je osnovni element briške kuhinje in pravi odraz rodovitnosti zemlje.

Ob praznovanju svetega Martina je jesen odličen čas za degustacijo sveže stisnjenega oljčnega olja. Številne kmetije v Brdih odpirajo svoja vrata za obiskovalce in ponujajo degustacije oljčnega olja, na katerih lahko poskusite različne profile, od lahkih in sadnih do krepkih in pekočih. Spoznajte kmete, ki ponujajo degustacije oljčnega olja: PONUDNIKI OLJČNEGA OLJA

4. Sezona Kakija: Sladka poslastica jeseni

 

»Svetlo oranžni dragulji jeseni - okusite sladek, gladek užitek brdskega sadeža kaki.«

Poleg pridelka oljk so briški sadovnjaki polni plodov kakija, ki jeseni dosežejo največjo zrelost. Te svetlo oranžne kroglice so simbol sezone, njihov sladek, medu podoben okus pa je kot nalašč za uživanje v hladnejših mesecih. Kaki lahko uživate svež, suh ali pa ga uporabite v sladicah, kot so torte, marmelade in pudingi, ter tako jesenskim jedem dodate pridih naravne sladkosti.

Spoznajte kmete, ki prodajajo kaki: SADJARJI

5. Degustacija vin: Okusi Brd

V Brdih se nahajajo številne kleti, od katerih vsaka ponuja svojevrstne okuse in sloge. September je odličen čas za okušanje svežih, mladih vin in zrelejših letnikov. Ne glede na to, ali srkate hrustljavo rebulo ali si privoščite drzen merlot, vina iz Brd bodo zagotovo navdušila vaše brbončice. Številne kleti ponujajo tudi vodene oglede, na katerih lahko spoznate postopek pridelave vina in zgodovino regije.

Nekatere kleti so na seznamu TOP 100 najboljših kleti na svetu, ki ga je objavila revija Wine&Spirits Magazine.

Rezervirajte vinsko doživetje z degustacijo tukaj. Izberite datum in aplikacija vam bo pokazala, katere kleti so odprte na dan, ko želite obiskati Brda. SEZNAM VINSKIH KLETI - ODPIRALNI ČAS

6. Raziskujte na prostem: Kolesarske in pohodniške pustolovščine

Za ljubitelje gibanja na prostem Brda jeseni ponujajo številne dejavnosti, ki prikazujejo osupljive naravne lepote regije. Nova kolesarska pot TransDinarica in kolesarska pot Juliana Bike sta obvezni za iskalce pustolovščin. Ti poti vas popeljeta skozi gričevnato pokrajino, bujne vinograde in očarljive vasice, ki na vsakem koraku ponujajo dih jemajoče razglede. Ne glede na to, ali ste izkušeni kolesarji ali pa kolesarite priložnostno, sta kolesarski poti TransDinarica in Juliana Bike odličen način za raziskovanje Brd. V Brdih so na voljo tudi 3 označene kolesarske poti: Kaki, Breskva in Oliva. S potmi se lahko seznanite tukaj. SEZNAM KOLESARSKIH POTI V BRDIH 

Raziskovanje območja na dveh kolesih še nikoli ni bilo tako enostavno.

Naj si izposodite e-kolo ali se pridružite vodenemu kolesarskemu izletu, poskrbeli smo za vas. Pohodništvo je še ena priljubljena dejavnost v Brdih s številnimi potmi, ki so prilagojene vsem stopnjam izkušenosti. Poti vas vodijo skozi vinograde, oljčne nasade in gozdove ter ponujajo čudovite panorame okoliške pokrajine. Blagodejno jesensko vreme je idealen čas za dolge sprehode, na katerih se lahko potopite v mirno lepoto regije. V Brdih vas čaka 9 krožnih pohodnih poti, poimenovanih po starih briških sortah, 2 etapi poti Alpe Adria, 2 etapi poti Juliana in pohodniška pot Pot miru na Sabotinu! Izbira je res pestra. Tukaj lahko izberete pot, ki vam najbolj ustreza. SEZNAM POHODNIŠKIH POTI V BRDIH

7. Načrtujte obisk in rezervirajte namestitev

Ne glede na to, ali raziskujete vinograde, uživate v lokalni kulinariki ali preprosto uživate v mirni pokrajini, Brda ponujajo edinstven pobeg iz vsakdanjega vrveža. Začnite načrtovati svoj obisk Brd še danes in odkrijte, zakaj je ta skriti dragulj obvezna destinacija v Sloveniji.


Kje lahko bivate

Brda ponujajo številne možnosti nastanitve za vsak okus in proračun, ki zagotavljajo udobno in nepozabno bivanje v tej slikoviti regiji.

Očarljivi kmečki turizmi in Nočitev z zajtrkom

Če želite doživeti pristno izkušnjo, se odločite za bivanje na eni od očarljivih kmečkih turizmov v Brdih. Te družinske kmetije ponujajo prijetne nastanitve, ki so pogosto umeščene v delujoče vinograde ali oljčne nasade. Gostje lahko uživajo v domačih jedeh, pripravljenih iz svežih lokalnih sestavin, in se seznanijo s tradicionalnimi kmetijskimi praksami. Številne kmetije ponujajo tudi degustacije vin in oglede, kar omogoča globlji stik z zemljo in njenimi pridelki.

Butični hoteli

Če imate raje razkošnejše nastanitve, je v Brdih na voljo več butičnih hotelov, v katerih se sodobne vsebine prepletajo s tradicionalnim šarmom. Ti hoteli se pogosto nahajajo v čudovito obnovljenih zgodovinskih stavbah in ponujajo edinstveno mešanico udobja in zgodovine. S prilagojenimi storitvami, gurmanskimi jedmi in čudovitim razgledom na okoliško pokrajino so ti hoteli odlično izhodišče za raziskovanje regije.

Vile in počitniške hiše v vinogradih

Za tiste, ki iščejo več zasebnosti, je najem zasebne vile ali počitniške hiše lahko odlična izbira. Te nastanitve nudijo udobje samooskrbe, zato so idealne za družine ali skupine prijateljev. Številne vile in hiše imajo zasebne bazene, prostorne vrtove in jedilnice na prostem, kar vam omogoča, da se popolnoma potopite v mirno okolico Brd.


Seznam nastanitev najdete TUKAJ.

 

8. Prihod v Brda in praktični nasveti

Prevoz

Brda so zlahka dostopna po avtocesti iz glavnega mesta Slovenije, Ljubljane, in iz bližnje Italije. Le 30 minut vožnje iz italijanskega Trsta in 90 minut iz Benetk, Trevisa in ljubljanskega letališča. Čeprav je na voljo javni prevoz, boste z avtomobilom lahko Brda raziskovali v svojem ritmu. Najem avtomobilov je na voljo v bližnjih mestih, slikovite vožnje pa so del čara obiska te regije.

Slikovita vožnja po podeželju vas bo pripeljala do te očarljive regije. Ne glede na to, ali načrtujete enodnevni izlet ali daljše bivanje, Brda obljubljajo nepozabno doživetje, polno lepote, okusa in šarma.


Rezervacija nastanitev vnaprej

V času največjih sezon in festivalov se lahko nastanitve v Brdih hitro zapolnijo. Priporočljivo je, da bivanje rezervirate dovolj zgodaj, da si zagotovite želeno nastanitev.


Lokalni vodniki in izleti 

Razmislite o najemu lokalnega vodnika ali vključitvi v ogled, ki bo popestril vaš obisk. Vodiči lahko ponudijo poglobljeno znanje o zgodovini, kulturi in tradiciji pridelave vina v regiji ter tako še bolj obogatijo vašo izkušnjo. Potovanje načrtujte z lokalnim vodnikom ali lokalno potovalno agencijo.


Ne glede na to ali pridete na enodnevni izlet ali večdnevni odklop, bo vaš obisk zaradi gostoljubnosti prebivalcev Brd in naravnih lepot regije resnično poseben. Zato spakirajte kovčke, vzemite s seboj smisel za pustolovščine in se pripravite na raziskovanje očarljivega sveta Brd.

Za več informacij:

TIC - Turistični center Brda
Šmartno 13, 5211 Kojsko
T: + 386 5 3959595
E: tic@brda.si