September v Brdih: Najboljše šele prihaja

01.09.2024

Ko poletna vročina popusti in nas nežno objame jesen, postane september v Brdih vabljivo zatočišče za ljubitelje vina, navdušence nad naravo in gurmane. Ta slikoviti kotiček Slovenije zaživi z živahnostjo trgatve, osupljivimi pokrajinami in kulinaričnimi dobrotami, ki ta mesec spremenijo v resnično čarobno izkušnjo.

Najboljše v Brdih šele prihaja, in tukaj je razlog zakaj.

S popolnimi temperaturami za aktivnosti na prostem september ponuja najboljše vreme za raziskovanje, okušanje in popolno doživetje vsega, kar Brda ponujajo.

1. Čas trgatve


September je sinonim za trgatev grozdja, ki je v Brdih čas veselja in praznovanja. V vinogradih je živahno, saj se družine in prijatelji zberejo, da bi ročno obirali grozdje, iz katerega bodo kmalu nastala nekatera najboljša slovenska vina. Zrak napolni vonj zrelega grozdja, vzdušje pa je polno sreče in skupnega cilja. 

Trgatev se pogosto začne z zgodnjim zorenjem sort, kot so chardonnay (za peneče vino), pinot (gris, noir, blanc) in sauvignon blanc. V nadaljevanju se pozornost preusmeri na druge bele sorte, kot so rebula, malvazija in sauvignonasse, ki jim sledijo pozneje zoreče rdeče sorte, kot sta merlot in cabernet sauvignon. Vsaka sorta daje vinom edinstven značaj, ki odraža bogato raznolikost briških vinogradov.

Obiščite nas in odkrijte, zakaj je CNN Brda uvrstil med 11 neodkritih vinskih regij na svetu.

2. Degustacija vina: Okusi Brd

Po dnevu v vinogradih ni boljšega načina za sprostitev kot vinska degustacija. V Brdih se nahajajo številne kleti, od katerih vsaka ponuja svojevrstne okuse in sloge. September je odličen čas za okušanje svežih, mladih vin in zrelejših letnikov. Ne glede na to, ali uživate v sveži Rebuli ali si privoščite drzen Merlot, vina Brd bodo zagotovo navdušila vaše brbončice. Številne vinske kleti ponujajo tudi vodene oglede, kjer se lahko naučite več o procesu pridelave vina in zgodovini regije.

Nekatere vinske kleti so na seznamu TOP 100 najboljših vinarjev na svetu po reviji Wine&Spirits.

Rezervirajte svoje vinsko doživetje z degustacijo tukaj. Izberite datum in aplikacija vam bo prikazala, katere vinske kleti so odprte na dan, ko želite obiskati Brda. SEZNAM ODPRTIH KLETI - URNIK

3. Kulinarični užitki: Simfonija okusov fig in grozdja

Obisk Brd v septembru ne bi bil popoln brez uživanja v lokalni kulinariki, ki praznuje sezonsko sveže sestavine. Pod kulinarično znamko Brdalicious (Oda lokalni hrani in veselju. Vse leto.), lokalne restavracije in gostilne ponujajo vrsto tradicionalnih jedi, ki vse leto izpostavljajo briške pridelke v posebnem meniju za samo 30 €/osebo.

Septembra (od 5. do 30. septembra) so v številnih jedeh v ospredju fige in grozdje, ki ju je v tem letnem času veliko. Predstavljajte si, da začnete obrok s solato iz svežih fig in briškega pršuta, ki ji sledi pečena svinjina z bogato grozdno omako, zaključite pa z okusnim figovim štrudlom z orehi.

Na povezavi preverite restavracije, ki ponujajo posebne menije s figami in grozdjem. BRDALICIOUS - SIMFONIJA OKUSOV FIG IN GROZDJA v septembru.

4. Kolesarske in pohodniške pustolovščine

Za ljubitelje narave Brda v septembru ponujajo vrsto aktivnosti, ki razkrivajo osupljivo naravno lepoto regije. Nova kolesarska pot TransDinarica in Juliana Bike sta obvezna preizkušnja za iskalce pustolovščin. Te poti vas popeljejo skozi valovite griče, bujne vinograde in očarljive vasice ter ponujajo dih jemajoče razglede na vsakem koraku. Ne glede na to, ali ste izkušen kolesar ali zgolj ljubitelj rekreativne vožnje, sta TransDinarica in Juliana Bike odličen način za raziskovanje Brd. V Brdih so tudi 3 označene kolesarske poti: Kaki, Breskev in Oljka. Tukaj si lahko ogledate poti. SEZNAM KOLESARSKIH POTI V BRDIH

Raziskovanje destinacije s kolesom še nikoli ni bilo lažje. Ne glede na to, ali želite najeti e-kolo ali organizirati voden kolesarski izlet, smo vam na voljo za več informacij.

Pohodništvo je še ena priljubljena aktivnost v Brdih, saj številne poti ustrezajo vsem stopnjam izkušenj. Pot vas vodi skozi vinograde, nasade oljk in gozdove ter ponuja čudovite panorame okoliške pokrajine. Blago jesensko vreme je idealno za dolge sprehode, kjer se lahko potopite v mirno lepoto regije. V Brdih vas čaka 9 krožnih pohodniških poti, poimenovanih po starih briških sortah, 2 etapi Alpe Adria poti, 2 etapi Juliana Trail-a in Pot miru na Sabotinu. Izbira je resnično pestra. Tukaj lahko izberete pot, ki vam najbolj ustreza. SEZNAM POHODNIŠKIH POTI V BRDIH 

5. Slikovite vasice in zgodovinska mesta

Sprehodite se po slikovitih vaseh, kjer se zdi, da se je čas ustavil. Najbolj znano Šmartno, utrjena srednjeveška vas, je labirint ozkih ulic, očarljivih hiš in zgodovinske cerkve svetega Martina. Obiskovalci lahko raziskujejo restavracije z lokalno kuhinjo, butične trgovine, prijetna prenočišča in vinoteko, ki predstavlja čudovit izbor regionalnih vin. Turistični informacijski center v Šmartnem je gostoljubna vstopna točka, ki obiskovalcem nudi pomembne napotke in informacije za raziskovanje kulturnih zakladov in slikovitosti Brd.

Raziskujte renesančno Vilo Vipolže z zanimivim muzejem, ki ponuja vpogled v bogato preteklost regije.

Razgledni stolp v Gonjačah, visok 23 metrov in z 144 stopnicami, ponuja priložnost za enega najlepših posnetkov Goriških Brd. Panoramski pogled na različne dele regije: Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlansko-Julijsko krajino, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd je preprosto osupljiv.

Raziščite Park miru na Sabotinu, kjer se lahko poglobite v zgodovinske jame in tunele iz 1. svetovne vojne ter razmišljate o preteklosti ob osupljivi naravni lepoti.

Odkrijte bogato sakralno dediščino z zgodovinskimi cerkvami in kapelami, ki utelešajo stoletja kulturnega in duhovnega pomena.

6. Načrtujte obisk & rezervirajte namestitev

Ne glede na to, ali raziskujete vinograde, uživate v lokalni kulinariki ali preprosto uživate v mirni pokrajini, Brda ponujajo edinstven pobeg iz vsakdanjega vrveža. Začnite načrtovati svoj obisk Brd še danes in odkrijte, zakaj je ta skriti dragulj obvezna destinacija v Sloveniji.


Kje lahko bivate

Brda ponujajo številne možnosti nastanitve za vsak okus, ki zagotavljajo udobno in nepozabno bivanje v tej slikoviti regiji.

Eden od ponudnikov nastanitve v Brdih (Peterc Vineyard Estate) je prejel priznanje za odličnost s strani Condé Nast Johansens, prestižnega vodnika, ki slovi po izbrani zbirki luksuznih hotelov in krajev po vsem svetu, pri čemer je izpostavil izjemne storitve posestva, dih jemajočo vinogradniško okolico in predanost zadovoljstvu gostov.

Očarljive turistične kmetije, domačije in prenočitve z zajtrki

Če želite doživeti pristno izkušnjo, se odločite za bivanje na eni od očarljivih turističnih kmetij v Brdih. Te družinske kmetije ponujajo udobno nastanitev, pogosto v objemu vinogradov ali oljčnih nasadov. Gostje lahko uživajo v doma pripravljenih jedeh iz svežih lokalnih sestavin in pridobijo vpogled v tradicionalne lokalne običaje. Številne kmetije prav tako ponujajo degustacije vin in oglede, kar omogoča globlje povezovanje z deželo in njenimi pridelki.

Butični hoteli in namestitve

Če imate raje razkošnejše nastanitve, je v Brdih na voljo več butičnih nastanitev, v katerih se sodobno udobje prepleta s tradicionalnim šarmom. Ti hoteli se pogosto nahajajo v čudovito obnovljenih zgodovinskih stavbah in ponujajo edinstveno mešanico udobja in zgodovine. S prilagojenimi storitvami, gurmanskimi jedmi in čudovitim razgledom na okoliško pokrajino so ti hoteli odlično izhodišče za raziskovanje regije.

Vile in počitniške hiše v vinogradih

Za tiste, ki iščejo več zasebnosti, je najem vile ali počitniške hiše lahko odlična izbira. Te nastanitve nudijo udobje samopostrežnih zmogljivosti, zato so idealne za družine ali skupine prijateljev. Številne vile in hiše imajo zasebne bazene, prostorne vrtove in jedilnice na prostem, kar vam omogoča, da se popolnoma potopite v mirno okolico Brd.


Seznam nastanitev najdete TUKAJ.

7. Prihod v Brda & praktični nasveti

Prevoz

Brda locirana na najzahodnejšem delu SLovenije, tik ob meji z Italijo. So zlahka dostopna po avtocesti iz glavnega mesta Slovenije, Ljubljane, in iz bližnje Italije. Le 90 min iz Ljubljane, 30 minut vožnje iz italijanskega Trsta in 90 minut iz Benetk, Trevisa in ljubljanskega letališča. Čeprav je na voljo javni prevoz, boste z avtomobilom lahko Brda raziskovali v svojem ritmu.

Slikovita vožnja po podeželju vas bo pripeljala do te očarljive regije. Ne glede na to, ali načrtujete enodnevni izlet ali daljše bivanje, Brda obljubljajo nepozabno doživetje, polno lepote, okusa in šarma.


Rezervacija nastanitev vnaprej

V času največjih sezon in festivalov se lahko nastanitve v Brdih hitro zapolnijo. Priporočljivo je, da bivanje rezervirate dovolj zgodaj, da si zagotovite želeno nastanitev.


Lokalni vodniki in izleti 

Razmislite o najemu lokalnega vodnika ali vključitvi v ogled, ki bo popestril vaš obisk. Vodiči lahko ponudijo poglobljeno znanje o zgodovini, kulturi in tradiciji pridelave vina v regiji ter tako še bolj obogatijo vašo izkušnjo. Potovanje načrtujte z lokalnim vodnikom ali lokalno potovalno agencijo.


Ne glede na to ali pridete na enodnevni izlet ali večdnevni odklop, bo vaš obisk zaradi gostoljubnosti prebivalcev Brd in naravnih lepot regije resnično poseben. Zato spakirajte kovčke, vzemite s seboj smisel za pustolovščine in se pripravite na raziskovanje očarljivega sveta Brd.


Za več informacij:

Turistično informacijski center Brda
Šmartno 13, 5211 Kojsko

T: + 386 5 3959595
E: tic@brda.si