Doživi poletje v Brdih na svoj način

16.07.2024

Poletje v Brdih je čas, ko ta slikovita pokrajina na zahodu Slovenije zaživi v vsej svoji veličini. Z valovitimi vinogradi, srednjeveškimi vasmi in čudovitimi razgledi Brda privabljajo ljubitelje narave, vina, kulinarike in kulture.

Vinarski potepi, degustacije, kulinarična doživetja, pohodništvo, kolesarjenje ter številne kulturne prireditve in festivali obogatijo poletno izkušnjo. Gostoljubni domačini odpirajo vrata svojih kleti in restavracij, narava pa ponuja sprostitev. Poletje v Brdih je nepozabno doživetje, ki prepleta bogato kulturno dediščino in naravne lepote.

1. Prenočitev za vsak okus


Brda ponujajo široko paleto možnosti za bivanje, od razkošnih posestev do šarmantnih turističnih kmetij in družinsko vodenih butičnih domačij. Vsaka izmed teh namestitev ponuja edinstveno izkušnjo, ki združuje udobje, pristnost in naravno lepoto. 

Izbirate lahko med luksuznimi namestitvami, pristnimi turističnimi kmetijami, elegantnimi vilamizasebnimi sobami in apartmaji in malimi hoteli

Ne glede na izbrano vrsto namestitve, je pristnost domačinov tista, ki naredi bivanje v Brdih zares posebno. Lokalni prebivalci so ponosni na svojo dediščino in z veseljem delijo svojo strast do te edinstvene pokrajine z obiskovalci. Njihova gostoljubnost, srčnost in toplina se odražajo v vsakem vidiku bivanja, od toplega sprejema do osebnih priporočil, kar zagotavlja, da bo vaše bivanje v Brdih nepozabno. Ne glede na to, ali iščete razkošje ali avtentično podeželsko izkušnjo, boste v Brdih zagotovo našli popoln kotiček za vaš naslednji oddih.

Na povezavi si oglejte SEZNAM NAMESTITEV.

 

 

2. Okušajte briške dobrote na Odprtih domačijah


Brda so znana po vrhunskih vinihsočnem sadju, bogatih pridelkih in izvrstni kulinariki, zato vinarski potepi in kulinarična doživetja predstavljajo ključni del poletja v tej regiji. Obiščite lokalne vinarje, poskusite najboljša vina, izkusite oljčne degustacije in likerje ter se poučite o tradicionalnih tehnikah pridelave.

Mnoge vinske kleti ponujajo vodene oglede vinogradov in kleti. Poleg tega se prepustite okusom lokalne kulinarike, kjer kuharski mojstri pripravljajo jedi iz svežih, domačih sestavin. Udeležite se kulinaričnih delavnic ali gastronomske ture in okusite raznolikost briške kuhinje v različnih restavracijah.

Na povezavi si izberite datum, aplikacija pa vam bo prikazala, katere vinarje in domačije ali gostinske ponudnike lahko obiščete na želeni dan v Goriških Brdih. SEZNAM ODPRTIH DOMAČIJ (urniki degustacij in restavracij)

 

3. Ne izpustite teh znamenitosti


Od očarljivih srednjeveških vasi do osupljive pokrajine, bogate sakralne in kulturne dediščine. Brda so zakladnica bogate dediščine, kjer so se v eno združili vetrovi slovanstva, germanstva in romanstva. Zrcalijo duh časa, vlivajo navdiha novim prepletom starega in novega, pričajo o življenjskih preizkušnjah tukajšnjih ljudi. 

V nadaljevanju vam predstavljamo top najlepših znamenitosti, ki so vredne obiska v Brdih.

NAJLEPŠE ZNAMENITOSTI BRD

Brda očarajo v vseh letnih časih, zato se boste tukaj vračali vedno znova in znova.

4. Poletni festivali in prireditve


Poletje ponuja prave glasbene poslastice. Slikovite kulise bodo tako objele harmonije zvokov in vrhunska imena klasične in moderne glasbene scene.

  • 19. julija ob 20.00, Vila Vipolže - koncert UROŠ PERIĆ TRIO (Več info o dogodku na povezavi: PROGRAM)
  • 2. avgust ob 20.30, Vila Vipolže - FESTIVAL PREČKANJA - SCONFINAMENTI z Romunskim pianistom Danielom Petrica Ciobanu (Več info o dogodku na povezavi: PROGRAM)
  • 4. avgust ob 20.30, Vila Vipolže - AKADEMIJA KOMORNE GLASBE COLLUVIO (Več info o dogodku na povezavi: PROGRAM)
  • 7. avgust ob 20.00, Vila Vipolže - PEHLIVANIAN PROFESSIONAL OPERA ACADEMY z maestrom Georgem Pehlivanianom z opero "La Bohème" eno najbolj znanih in priljubljenih del italijanskega skladatelja Giacoma Puccinija. (Več info o dogodku na povezavi: PROGRAM)

VEČ DOGODKOV V KOLEDARJU DOGODKOV NA POVEZAVI.

5. Doživetja in delavnice za vsak okus


Brda ponujajo nešteto priložnosti za edinstvena doživetja in delavnice, ki bodo navdušila vsakega obiskovalca. 

Poleg vinskih degustacij, so na voljo degustacije oljčnega olja, medu in žganjic ali pa se podate na edinstveno vinsko pustolovščino Wine safari. Preizkusite pa se lahko tudi v izdelovanju naravne kozmetike ali se udeležite delavnice kuhanja lokalnih jedi. Za vse ljubitelje ustvarjanja so na voljo delavnice z glino in keramiko ali pa delavnica pletenja košar. Če bi raje posedali v kakšni senci ter se prepustili utripu briške narave je na voljo piknik pod oljko ali v sadovnjaku. Za dobro počutje so na razpolago intiniti doživetja in razvajanje v wellness spa-ju. Za vse ljubitelje kulture in zgodovine Brda vabijo z bogato sakralno dediščino in zgodbami iz hriba Sabotin, ki je prostor miru in zgodovinskih spominov iz 1. svetovne vojne. 

Raznolikost doživetij si lahko pogledate na tej povezavi: SEZNAM DOŽIVETIJ

Za vse, ki bi želeli spoznati Brda z lokalnim vodnikom lahko izbirate iz nabora vodnikov: SEZNAM LOKALNIH VODNIKOV ALI pa se prepustite poznavalskim rokam domačinov, da za vas pripravijo program po vaših željah: SEZNAM VODENIH OGLEDOV IN AGENCIJ

6. Aktivno po Brdih (pohodne in kolesarske ture)

Objemite briško gričevje s pohodnimi potmi in stezami ter kolesarskimi potmi, spoznajte ljubezen tukajšnjega človeka do narave in trajnosti.

Kar 9 krožnih pohodnih poti poimenovanih po starih briških sortah, 2 etapi poti Alpe Adria Trail, 2 etapi poti Juliana Trail in pohodniška pot Briški krog miru na Sabotinu vas pričakujejo v Brdih! Izbira je res raznolika. Tukaj lahko izberete pot, ki vam najbolj ustreza. SEZNAM POHODNIH POTI PO BRDIH

Kolesarjenje po ozkih, mirnih in razglednih vasicah vam omogoča pravo doživetje. V Brdih imamo 3 označene poti: Kaki, Breskev in Oljko. Trase lahko spoznate tukaj. SEZNAM KOLESARSKIH POTI PO BRDIH 

Podajte se na kolesarsko avanturo, ki so jo že izkusili tudi tekmovalci italijanske dirke Girod'Italia in Dirke po Sloveniji!


Pridružite se nam v čarobnih Brdih in odkrijte svojo pot do nepozabnih doživetij.


Za dodatne info smo na razpolago na:

TIC Brda
Šmartno 13, 5211 Kojsko
T: + 386 5 3959595
E: tic@brda.si