V Brdih je čas za Brdalicious – Okusi divjega!
15.02.2024
Ali veste, da si spomladi briška kulinarika nadene »divjo« podobo?
Iz tal namreč pokukajo raznoliki divji poganjki (divji šparglji, beluš, čemaž, regrat, rabaštelca, koprive, lepnica), ki prinašajo pravo eksplozijo okusa ter vitaminov in hranil. Pridne briške roke jih skrbno oberejo in v spomin prikličejo bogastvo briške tradicije, ki zna te divje okuse ujeti v pristne lokalne jedi.
Koprivni njoki z divjačino, frtalja z divjimi šparglji, rabaštelca - mala strašnica z mladim sirom, regratov narastek, čemaževa juha ali njoki, ... kreativnost naših gostincev, ki v svoje krožnike spajajo okuse naših babic s pridihom sodobnega, resnično nima meja.
Briška kulinarika je pisana in raznolika. Sledi ritmu narave ter po načelu od vil do vilic v vsakem letnem času zapiše drugačno zgodbo. Briški človek ljubi svojo zemljo, ki ga razveseljuje z okusnimi darovi, iz katerih ustvarja prave kulinarične mojstrovine.
Korenine briške kulinarike se opirajo na bogato tradicijo in izročilo, začinjeno s pridihom sodobnosti. Brbončice razvajajo pristni okusi, ki nastajajo izpod delovnih briških rok ter v vas vzbudijo občutek pristne povezanosti.
V tem čudovitem delčku sveta v osrčju vinskih kleti, oljčnih nasadov in sadovnjakov dobite občutek, kot da se hiter tempo življenja vsaj za kratek čas ustavi.
Vabljeni, da to doživite z nami!
Vabljeni v Brda na okuse divjega.
Ponudniki jedi iz divjih poganjkov:
TURIZEM BREG: Breg pri Golem Brdu 3, 5212 Dobrovo
Rezervacija: + 386 5 304 25 55, info@turizembreg.com
Ponudba:
Brusketa pestom iz čemaža, mandlji ,domačim oljčnim oljem in lardom
Krompirjevi njoki nadevani z aromatičnimi zelišči, sirovo kremo in prekajeno skuto
Puranja prsa v omaki z divjimi poganjki in zelenjavna prilogaLedene rezine s čokolado in svežo meto
Več informacij: Turizem breg
HIŠA ŠTEKAR: Snežatno 26a, 5211 Kojsko
Rezervacija: + 386 41 335 320, hisastekar@gmail.com
Ponudba:
Mala strašnica (rabaštelca) z mladim sirom in belo polento
Njoki s čemaževo omako, svinjska ribica z žajblom,
Frtalja z divjim hmeljem
Več informacij: Hiša Štekar
GOSTILNICA NA LEPEM RAZGLEDU, Gornje Cerovo 51, 5211 Kojsko
Rezervacija: + 386 40 238 990, milena.princic@gmail.com
Ponudba:
Domača salama in zeliščna frtalja
Zelenjavna mineštra
Njoki s šparglji in klobaso
Pečena rebrca s prilogo
Sladica
Več informacij: Gostilnica na lepem razgledu
DOMAČIJA KABAJ MOREL, Šlovrenc 4, 5212 Dobrovo
Rezervacija: + 386 5 395 95 60, info@kabaj.si
Ponudba:
Regratova solata z briško friko, toč salame z rdečim vinom
Konfitirana svinjska kračka, flan čemaža, bukov ostrigar
Hišna sladica
Več informacij: Domačija Kabaj
KRUH IN VINO, Vipolže 29, 5212 Dobrovo
Rezervacija: + 386 5 620 12 89, info@kruhinvino.si
Ponudba:
Naša dobrodošlica iz kuhinje: Tradicionalen hrenov namaz in več vrst domačega kruha
Kremna juha iz koprivnih listov
Domači njoki z albuminsko skuto in travniškimi zelišči
Sladoled z okusom kamilice in medu
Več informacij: Kruh in vino
RESTAVRACIJA GREDIČ, Ceglo 9, 5212 Dobrovo
Rezervacije: +386 40 477 817, info@gredic.si
Ponudba:
Briška frtalja z zelišči
Spomladanska juha z metino peno
Rolada kopuna z lokalnim sirom in artičoko in čemaževim krompirjem
Več informacij: Gredič
TAVARNETA BISTRO, Plešivo 37, 5212 Dobrovo
Rezervacije: +386 41 687 240
Ponudba:
Goveji tatarski z divjimi poganjki
Klobasa s šparglji
Sladica
Več informacij: Bužinel
HOTEL VENKO, Neblo 11, 5212 Dobrovo
Rezervacije: + 386 5 398 87 73, restavracija@venko.si
Ponudba:
Zeliščna frtalja s pršutom in popečeno belo polento
Svinjske ličnice v naravni omaki s pire krompirjem in zeliščnim maslom
Metina panna cotta z jagodami
Več informacij: Venko
RESTAVRACIJA BUŽINEL, Plešivo 37, 5212 Dobrovo
Rezervacije: +386 41 280 265
Ponudba:
Brancinov karpačo z regratom
Njoki ali pašta s škampi in divjimi šparglji
Sladica
Več informacij: Bužinel
Cena menija: 25,00 €