Top 6 znamenitosti, ki jih morate obiskati v Brdih

16.07.2024

Slikovita Brda so destinacija, ki jo morate obiskati vsi, ki želite raziskati naravne lepote in bogato kulturno dediščino Slovenije. Regija, znana po čudovitih gričih, pokritih z vinogradi, sadovnjaki in oljčnimi nasadi, je prava izbira za ljubitelje narave in tiste, ki iščejo okolju prijazno potovalno izkušnjo.

Brda se zavzemajo za trajnostni turizem, zato jih lahko obiskovalci raziskujejo peš ali s kolesom, saj so na voljo številne pohodniške in kolesarske poti. Lokalne kleti in kmetije prav tako dajejo velik poudarek ekološkemu in biodinamičnemu kmetovanju, zaradi česar so Brda idealna destinacija za tiste, ki iščejo okusno, lokalno pridelano hrano in vino. S svojo osupljivo naravno lepoto in zavezanostjo k trajnosti so Brda popolna destinacija za popotnike, ki želijo uživati na prostem in hkrati zmanjšati svoj vpliv na okolje.

Od očarljivih srednjeveških vasi do osupljive pokrajine, Brda očarajo v vseh letnih časih, zato se boste tukaj vračali  vedno znova in znova.

V nadaljevanju vam predstavljamo top 6 najlepših znamenitosti, ki jih morate obiskati v Brdih.

 

Naravni kamniti most Krčnik in kotline potoka Kožbanjščka

Krčnik je ena od najlepših tovrstnih naravnih znamenitosti v Sloveniji. Zavarovan je kot kulturni spomenik, obiščete pa ga lahko v vseh letnih časih. Pod slikovitim mostom se v dolžini 40 metrov razprostirajo slikovita korita, opazujete pa lahko tudi posebne kotanje, imenovane draslje ali kotlice, kamor voda zanese kamne in pesek. Vodni tok jih vrti draslje s tem neprestano dolbe, potok pa pada vanjo v približno 1,5 m visokem slapu.

Do mostu in kotanj najlažje pridete tako, da v vasi Neblo zavijete v dolino potoka Kožbanjšček. Po cesti, ki vodi v Kožbano, se lahko do cilja pripeljete kar z avtom ali s kolesom, še bolje pa je, če se po dolini odpravite peš.

Dolina Kožbanjščka je poleti priljubljeno kopališče, v vseh letnih časih pa vas bo navdušila s čudovitimi koriti, brzicami in majhnimi slapovi, čez katera se preliva potok. Občudujete lahko tudi tri tolmune, ki jih je oblikovala voda, ob višjih temperaturah pa se v njih tudi ohladite.

VEČ O TEJ ZNAMENITOSTI NA POVEZAVI

Ogled bogate sakralne dediščine

Z veličastnimi srednjeveškimi cerkvami in elegantnimi renesančnimi kapelicami so Brda prava zakladnica duhovne zgodovine. Počasi se sprehodite po slikovitih vasicah in se prepustite utripu zgodovine, ki jih razkrivajo bogate freske, rezbarije v lesu in osupljive vitraže. Vsaka cerkev pripoveduje edinstveno zgodbo in nudi okno v preteklost, kar vam omogoča, da globlje spoznate bogato kulturno dediščino regije. Ne glede na to, ali ste ljubitelj zgodovine ali preprosto iščete miren pobeg od vrveža vsakdanjega življenja, ogleda sakralne dediščine v Brdih ne smete zamuditi.

Brda so zagotovo destinacija, vredna obiska za vsakogar, ki želi doživeti naravne lepote ter raziskati bogato zgodovino in kulturno dediščino dežele. S svojimi očarljivimi srednjeveškimi vasmi, renesančno vilo in slikovitimi cerkvami ponuja regija edinstveno priložnost za raziskovanje preteklosti in sedanjosti Slovenije. Ne glede na to, ali ste ljubitelj zgodovine, arhitekture, narave ali pa samo iščete miren pobeg od mestnega življenja, so Brda prava destinacija za vas.

SEZNAM CERKVA V BRDIH NA TEJ POVEZAVI

Park miru na Sabotinu

Sabotin je izjemna razgledna točka, ki leži v osrčju Brd. Zaradi svojih naravoslovnih in zgodovinskih zanimivosti je pomembna izletniška točka, kjer lahko uživate v mirnem pobegu od vrveža mestnega življenja.

Na Sabotinu vas pričaka Center za obiskovalce z urejenim muzejem in info točko ter številnimi ostalinami muzeja na prostem, ki je pomembna postojanka na tej poti. Sprehodite se po Parku miru, ki je prepreden z jarki in kavernami iz prve svetovne vojne, njegov namen pa je ohranjati spomin na preteklost ter hkrati predajati sporočilo o pomenu miru in sprave. Sprehodite se lahko tudi po 11,5-kilometrski tematski poti, imenovani Briški krog miru. Poleg obiska številnih tematskih točk boste uživali tudi v prostranih razgledih na predalpsko pogorje in vse do morja, neposredno pod sabo pa boste lahko občudovali smaragdno reko Sočo.

VEČ O OGLEDU MUZEJA IN KAVERN IZ 1. SVETOVNE VOJNE NA POVEZAVI

Razgledni stolp Gonjače

Razgledni stolp Gonjače ponuja panoramski razgled na okoliško pokrajino, ki je priljubljena točka za navdušence na prostem in ljubitelje narave. Na vrhu vas pričaka 23-metrski razgledni stolp, kjer se sprehodite po 144 stopnicah ter občudujete razglede na celotna Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd.

VEČ O RAZGLEDNEM STOLPU NA POVEZAVI

Srednjeveška vasica Šmartno

Šmartno je slikovita vas, ki leži v osrčju Brd. Obdana je s petimi iz beneških časov ohranjenimi stolpi, ko je bilo Šmartno pomembna strateška obrambna točka. Sprehodite se po očarljivih ozkih ulicah ali gasah, med tradicionalnimi kamnitimi hišami in se ustavite tudi pri cerkvi svetega Martina, ki je največja cerkev v Brdih. Njen zvonik je bil prvotno trdnjavski stolp in v njem še vedno visi zvon iz leta 1857 z motivom svetih treh kraljev. V Briški hiši si lahko ogledate nekdanjo opremo preprostega doma z ognjiščem, umetnost ima svoj prostor v Hiši kulture, kjer razstavljajo številni domači in tuji avtorji.

Vas Šmartno je priljubljena destinacija za ljubitelje zgodovine in arhitekture, saj ponuja celovit vpogled v bogato kulturno dediščino regije.

VEČ O SREDNJEVEŠKI VASICI ŠMARTNO NA POVEZAVI

Vila Vipolže

Osupljiva renesančna vila, ki se nahaja v osrčju Brd, je obdana z bujnimi vrtovi in ponuja dih jemajoče razglede na okoliško pokrajino. Vila je eden najpomembnejših primerov renesančne arhitekture v Sloveniji, obiskovalci pa lahko na vodenem ogledu izvedo več o njeni zgodovini in kulturnem pomenu.

Vila se ponaša s prostornimi večnamenskimi dvoranami, kjer se odvijajo različni dogodki in aktivnosti. Je središče kulturnega turizma in razstav v Brdih, zato jo z veseljem obiščejo vsi, ki jih zanimata umetnost in zgodovina. Poleg tega se v vili nahaja tudi priznana restavracija »Kruh in vino«, ki jo vodi nadarjeni kuhar Tomaž Kavčič, prejemnik Michelinove zvezdice. Zaradi čudovitega ambienta je tudi izjemno priljubljena lokacija za izvedbo porok in drugih slavnostnih dogodkov. V Vili Vipolže boste deležni nepozabnega doživetja – od osupljive arhitekture do dih jemajoče okolice.

VEČ O VILI VIPOLŽE NA POVEZAVI

Spakirajte torej kovčke, pograbite fotoaparat in se odpravite na nepozabno avanturo po osrčju slovenskih Brd.