Briška premiera filma Terra Magica

Zgodba Terra Magice popelje gledalce na briške kmetije in v vinske kleti, polne zanimivosti in prigod: od težkih čebrov briškega grozdja, ki so jih najprej ročno nosili iz vinogradov, do prvih korakov današnjih vinarjev.

Na predpraznični vikend se je v Vili Vipolže v Brdih odvila težko pričakovana premiera dokumentarnega filma Terra Magica režiserja Jureta Breceljnika o svetovni slavi vinarjev, ki so ime pokrajine Brda – Collio ponesli v svet. Čeprav bi bili lahko tekmeci, so raje prijatelji. Brez dobrih odnosov, brez ljubezni do zemlje in vina ter brez odločitve, da je kakovost vedno pred količino, jim ne bi uspelo. Da sta filozofija Bricev in sporočilo filma svetel zgled za celo Slovenijo, so se strinjali tudi vidni predstavniki slovenskega državnega vrha. Po uspešni svetovni premieri v Bruslju so si domačo premiero v razprodani dvorani Piano Nobile ogledali ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj, predsednik državnega sveta RS Mitja Bervar ter poslanca državnega zbora RS Matjaž Nemec in Mirjam Bon Klanjšček ter veliko drugih uglednih gostov.

Zgodba Terra Magice popelje gledalce na briške kmetije in v vinske kleti, polne zanimivosti in prigod: od težkih čebrov briškega grozdja, ki so jih najprej ročno nosili iz vinogradov, do prvih korakov današnjih vinarjev, potem ko so jih starši že kot mlade fante vpregli v posel kot gospodarje sodov, trt in celih kmetij. Prva marketinška izobraževanja so si ti izjemni vinarji najprej prirejali med sabo kar v svojih kleteh. Da so danes prvi ambasadorji Brd in Slovenije v svetu mojstri komunikacij, dokazuje ena od izjav v filmu Terra Magica, ki se gledalcem najbolj vtisnejo v spomin, prihaja iz ust karizmatičnega briškega vinarja Stojana Ščurka: "Lahko rečejo, da je najboljši cabernet v Ameriki, najboljši sauvignon na Novi Zelandiji in najboljši chardonnay v Avstraliji. Toda najboljša vina na svetu so v Brdih." Vina v pokrajini, ki je danes razdeljena med dve državi, Slovenijo in Italijo, so nekaj posebnega že zaradi podnebja, ki je »na pol poti« med Alpami in Mediteranom. Tudi ljudje so tukaj drugačni in bolj odprti. »Čas je, da se Brda in Collio ponovno združita. To je ena pokrajina, to so isti griči in mi smo potomci istih očetov«, je povedal eden od italijanskih vinarjev Joško Gravner.

Premiere zadnjega dokončanega filma režiserja Jureta Breceljnika, ki se je letos poleti nenadoma tragično poslovil, se je razveselil tudi župan Brd Franc Mužič, ki vinarje kot prvi mož občine spremlja že več kot dve desetletji. »V občini Brda smo zelo zadovoljni, da je zgodba svetovno znanih briških vinarjev zdaj tudi na filmskih platnih. Dokumentarni film Terra Magica o naši deželi opojnih trenutkov je preprosto odličen. Slovenija je lahko ponosna na več desetletij dela, ki so prinesla zaslužen ugled in slavo našim briških vinarjem. Vsi delajo s srcem in res so v prvi vrsti prijatelji, ki povezujejo Slovenijo, Italijo in svet. Verjamem, da bo film zaokrožil po Sloveniji in širše ter marsikoga navdušil, da potrka na vrata briških vinskih kleti in turističnih kmetij.« Najlepša slovenska renesančna vila je bila ponovno prizorišče vezi med svetovi in ljudmi v pravem pomenu besede. »Nedvomno smo Brici mojstri v spletanju dobrih vezi med svetovi in ljudmi prav zaradi našega vina, ki ga cenijo po vsem svetu. V tej kapljici se čutijo delo, ljubezen ter spoštovanje do narave in tradicije. Skupaj z znamenito briško trmo so to ključne sestavine za svetovni uspeh. Žal mi je, da Jure Breceljnik ni z nami v teh trenutkih, saj je z veliko občutka ustvaril izjemno in večno zgodbo. Briški vinarji v Sloveniji in Italiji so mu na stežaj odprli srce in vrata v naš svet.«, je navdušena Tina Novak Samec, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda.

Na sobotnem dogodku so gostje spoznali tudi celo filmsko ekipo, člane produkcijske hiše Film it House in koproducenta Slovenski filmski center ter Studio Ritem. Pridružili sta se jim tudi soproga Jureta Breceljnika, nekdanja vrhunska slovenska športna plezalka Natalija Gros, in njuna hčerka. Kljub temu, da kapitana filma Terra Magica ni več, bo njegova zgodba živela naprej, kot spodbuda, da je mogoče uresničiti sanje, če verjamemo vanje in trdo delamo za to. Največji briški junaki so vrhunski vinarji in dolgoletni prijatelji, ki so v več desetletjih trdega dela in na ramenih tradicije prednikov briško kapljico pripeljali v najboljše restavracije sveta od New Yorka do Tokia. Prav zaradi briških vinarjev je danes po svetu toliko gurmanov in vinoljubov, ki poznajo Brda in s tem Slovenijo. Vinarji v filmu s ponosom gledajo na zgodovino briških gričev, kjer trta raste vse od rimskih časov in kamor so gostje že pred stoletji radi prihajali uživat, med drugim prav zaradi vrhunskih vin. V teh krajih nedvomno velja, da prijateljstvo ne pozna meja.  Obiščite Brda, deželo opojnih trenutkov in evropsko destinacijo odličnosti v Sloveniji (EDEN 2015).

Oglejte si tudi videoreportažo.

nazaj >>