VILA VIPOLŽE v briških rokah

Najlepša renesančna vila v Sloveniji odprla vrata

POPOLNOMA OBNOVLJENA VILA VIPOLŽE JE VSESLOVENSKI PONOS

Vipolže, 17. julij 2015 – Vila Vipolže je v Brdih po celostni prenovi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije uradno odprla svoja vrata. Najlepša renesančna vila v Sloveniji navdušuje z novim kongresnim, kulturnim in družabnim središčem, kjer je mogoče organizirati dogodke in srečanja s pridihom beneške elegance in briškega gostoljubja. 17. julija 2015 se je v vili odvil slavnostni podpis pogodbe, ko je Ministrstvo za kulturo na čelu z ministrico mag. Julijano Bizjak Mlakar predalo popolnoma prenovljeno Vilo Vipolže v petletno upravljanje občini Brda.

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar je v nagovoru pred podpisom slavnostne pogodbe poudarila: "V Sloveniji imamo izjemno bogato kulturno dediščino v mestih in na podeželju. Spodbudno je, da se v mnogih slovenskih občinah in lokalnih skupnostih tega zavedajo. Največjega pomena je, da takšnim kulturnim spomenikom vdahnemo življenje. Kulturni turizem ponuja veliko vsebin in potencialov, zato ga moramo spodbujati in lokalnemu okolju pomagati pri uresničevanju te vizije. Večkrat sem osebno obiskala Vilo Vipolže v času obnovitvenih del, zato sem danes se posebej vesela, da to vilo ponosno predajamo v skrbništvo Občini Brda, ki po poskrbela, da zaživi, kot si vsi želimo."

Z ministrico sta svečano listino, ki za Brda pomeni veliko pridobitev in odgovornost, podpisala župan občine Brda Franc Mužič in direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec. »V občini Brda smo zelo zadovoljni, da je Vila Vipolže odprla vrata. Izjemno dragoceno je, da smo s pomočjo Ministrstva za kulturo z evropskimi sredstvi celostno obnovili tako velik biser slovenske arhitekturne dediščine. Ponosni smo na pestrost vsebin, ki bodo bogatile utrip in privabljale obiskovalce. V veliko čast nam je, da se bo v vili nahajal Center slovenskih izseljencev po svetu«, ne skriva zadovoljstva župan občine Brd Franc Mužič.

Vila Vipolže, ki Sloveniji, Evropi in svetu odpira vrata s sloganom »Vezi med svetovi in ljudmi«, je lep zgled, kako izjemnemu spomeniku kulturne dediščine vdahniti življenje s sodobno opremo in z vizijo, usmerjeno v turizem in gostoljubje. Vsak dogodek tukaj, pa naj bo to poslovno druženje, protokolarno srečanje, kulturni večer ali zasebna zabava, bo edinstven. »Okolje renesančne vile sredi briških gričev, ki poleg lepote in tradicije ponuja najsodobnejšo tehnološko podporo, bo privlačilo mnoge organizatorje dogodkov in srečanj. To je izjemna priložnost za razvoj poslovnega in kulturnega turizma v širši Goriški regiji. V Brdih si močno prizadevamo, da kot Dežela opojnih trenutkov navdihujemo obiskovalce z nepozabnimi doživetji«, pripoveduje direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec.

Renesančna vila odseva zgodovino življenja na stičišču treh svetov in kultur. Sprva je bila lovski dvorec goriških grofov, njegovi kasnejši lastniki pa so bili plemiči rodbin Herberstein, Della Torre, Attems in Teuffenbach. Benečani so dvorec preoblikovali v elegantno vilo pravokotne oblike z dvema stolpičema. Lastnikom je služila kot poletna rezidenca z zelenim parkom. Pred vilo se še danes v nebo vzpenjajo večstoletne, najstarejše na Slovenskem rastoče ciprese. Poleg veličastnega prvega nadstropja s sodobnimi dvoranami, ki je ohranilo ime Piano Nobile, se lahko Vila Vipolže pohvali s prostori za kavarno, restavracijo z obokano vinsko kletjo, z najsodobnejšo kuhinjo in banketno sobo. 4 apartmaji in 2 suiti z najlepšim razgledom na briške griče bodo ekskluzivna dodana vrednost ob najemu Vile Vipolže.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je s pomočjo sredstev Evropske unije v celoti obnovilo zunanjost in notranjost Vile Vipolže. Zahtevna konzervatorska dela so izvedli pod strokovnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine OE Nova Gorica. Zdaj je briška lepotica pripravljena, da se vanjo naseli novo življenje. Prvi bo že Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, sledili bodo najemniki gostinstva. Vsi bodo v prepoznavnem briškem stilu skrbeli za velikodušno gostoljubje, v Brdih vedno pospremljeno s svetovno znanimi vini in lokalnimi specialitetami te edinstvene pokrajine med Alpami in Mediteranom.

Uradno odprtje Vile Vipolže je predvideno v oktobru, spletna stran pa je zaživela skupaj s slavnostnim podpisom, 17. julija 2015.

Vabljeni k obisku strani www.vilavipolze.eu, brošuro Vile Vipolže pa si lahko ogledate na vipolze brosura SLO.pdf

Celostno obnovo Vile Vipolže je delno financirala Evropska Unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se je izvajala v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 – 2013, razvojne prioritete »Povezovanje naravnih in kulturnih potencialov«, prednostne usmeritve »Mreženje kulturnih potencialov«.

 

Dodatne informacije:

Aljaž Filej, Vila Vipolže

e: info@vilavipolze.eu

t.: +386 31 699 458

nazaj >>