Teja Grapulin, Finance: Briški gostinci kradejo avstrijske goste italijanskim kolegom

07.10.2014

Briški gostinci kradejo avstrijske goste italijanskim kolegom

Naši zahodni sosedi tarnajo, da med drugim nizke cene slovenskih turističnih kmetij v Goriških brdih ubijajo posel obmejnim gostincem. Brici pravijo, da goste pritegnejo z domačnostjo in lokalno ponudbo. Teja Grapulin se je v časniku Finance razpisala o briških gostincih.

Članek si preberite spodaj ali na tej povezavi: www.finance.si/8810732/Bri%C5%A1ki-gostinci-kradejo-avstrijske-goste-italijanskim-kolegom 

V Goriških brdih so tudi z evropskimi sredstvi v zadnjih desetih letih pridobili nekaj manj kot 600 postelj. Letos je bilo prenočitev za 20 odstotkov več kot v istem obdobju lani, lani pa za 25 odstotkov več kot leta 2012.

Italijanski trgovci in gostinci opozarjajo, da zanje kriza še zdaleč ni mimo, na kar naj bi kazala tudi statistika ustanavljanja in zapiranja podjetij - v prvih osmih mesecih letos jih je več zaprlo svoja vrata kot odprlo. V deželi Furlaniji - Julijski krajini je nehalo delovati skupno več kot 1.400 trgovin, prenočitvenih objektov, lokalov in gostiln, kaže analiza italijanskega trgovinskega združenja Confesercenti.

V goriški pokrajini, ki meji na slovenska Brda, je tako denimo svoja vrata zaprlo 17 gostinskih obratov, 25 barov in štirje ponudniki prenočitev.

»Z nizkimi cenami kradejo stranke«

Na drugi strani pa, piše tržaški Il Piccolo, v Sloveniji, še posebej v Goriških brdih, posel za turistične kmetije cveti. Uspeh pripisujejo med drugim nizkim cenam menijev, s čimer slovenski gostinci »kradejo stranke italijanskim krčmam in gostilnam s tipično lokalno hrano«.

Italijanom smo »vzeli« Avstrijce

»Verjetno Italijane moti, ker se avstrijski gosti danes vse pogosteje ustavijo pri nas in manj pri njih,« ugotavlja Anuška Štekar s turistične kmetije Hiša Štekar iz vasi Snežatno v Goriških brdih. Kot pojasnjuje, je za turistične ponudnike v Goriških brdih veliko pomenila odprava meje med Slovenijo in Italijo. »Avstrijci nas zadnja leta spoznavajo. In naša dodana vrednost je pristnost, ne cena, kot pravijo Italijani. Gosti želijo domačnost, stik, naši zahodni sosedi pa se pogosto gredo bolj industrijsko ponudbo,« pojasnjuje Štekarjeva.

Navdušijo jih z lokalno hrano

Avstrijski gosti prenočijo do tri noči, italijanski pridejo bolj na pojedino. »Vsem pa veliko pomeni, da jim ponudiš lokalne jedi, če pa si za njihovo pripravo uporabil še domače sestavine, denimo domač krompir ali meso, so še toliko bolj navdušeni,« pojasnjuje Štekarjeva.

Odkritje za Američane

O tem, da bi bila cena tista, ki pritegne goste v Brda, dvomi tudi Katja Kabaj s kmetije Kabaj Morel iz Šlovrenca. »Postali smo zanimivi tudi za goste, ki pridejo iz Amerike, denimo, ki raziskujejo vzhodnoevropske države. Številni so v Italiji že bili in želijo odkriti nekaj novega. Skratka, mislim, da je na naši strani več dejavnikov,« pravi Kabajeva.

Od 10 do 600 postelj

Število prenočitev v Goriških brdih narašča z veliko dinamiko, ugotavlja Ariana B. Suhadolnik, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. »Lani smo imeli kar 25-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2012, letos znova prek 20 odstotkov na lanske številke, kljub zelo deževnemu poletju,« pojasnjuje Suhadolnikova. V Brdih so uspešni pri črpanju evropskih sredstev. »Tako smo v zadnjih letih dobili kar nekaj novih hotelov. Vsi so majhni, družinski, obvladljivi in tudi storitve so zelo individualizirane. To pa današnji gosti iščejo in cenijo. Brda so imela pred desetimi leti komaj deset postelj, danes jih v petih manjših hotelih, vili, na okoli 25 kmetijah in v apartmajih ponujamo že blizu 600.«

Čezmejna izkušnja

V Brdih zadnja leta razvijajo dodatno ponudbo, od športnih aktivnosti, pa delavnic pridelave izdelkov iz sivke in oljčnega olja do antistresnega trekinga z osli. »Pri vsem, kar počnemo, redno poudarjamo veliko prednost lokacije. Ležimo na križišču treh kultur. Tako pohodne kot kolesarske poti združujejo ponudbo Slovenije in Italije, kar pomeni, da promoviramo tudi italijansko stran Brd,« pojasnjuje Suhadolnikova in dodaja, da je italijanska stran pri tem nekoliko zaspala.

Precej nam manjka do Toskane

Obisk se je v zadnjih letih res povečal, v Goriških brdih se je močno povečala ponudba prenočišč, ugotavlja Miran Sirk s turistične kmetije Bjana iz Dobrovega. Ob tem dodaja, da bo treba v Brdih še marsikaj postoriti, če ne želijo nazadovati. »Goriška brda radi primerjamo z italijansko Toskano, a do tod nam še precej manjka. Poleg prenočišč bo treba delati pri drugi ponudbi,« je prepričan Sirk. »Krepiti moramo dodatno ponudbo, denimo ponuditi možnost rekreacije, kolesarske steze, trim steze. Osebno zelo pogrešam trgovine z domačimi izdelki.«

Teja Grapulin, Finance