Kostanj

Dobrovo - Neblo - Pristavo - Brdice pri Kožbani - Vrhovlje pri Kožbani - Golo Brdo - Mirnik (Mernicco) - Dolenje (Dolegna) - Lože (Lonzano) - Jenkovo (Venco) - Neblo - Dobrovo
 

Izhodiščna in končna točka: Dobrovo
Najvišja točka: Vrhovlje pri Kožbani, 420 m
Višinska razlika: 345 m
Dolžina: 32 km
Zahtevnost: srednje zahtevna, proga v celoti asfaltirana, primerna za cestno kolo


Proga poteka po slovenski in po italijanski strani meje.
Iz Dobrovega se peljemo levo proti Neblemu. Na križišču v Neblem zavijemo desno, v smer Golo Brdo in se cca. 3 km peljemo po ravnini do Peternela, kjer nadaljujemo z vožnjo naravnost mimo okrepčevalnice v smer Pristavo. Ob potoku Kožbanjšček se peljemo mimo naravnih znamenitosti Kotlin na Kožbanjščku in naravnega mostu Krčnik.  Za tem sledi strm vzpon do vasi Brdice pri Kožbani, pot nadaljujemo naravnost do odcepa za vas Kožbana, do križišča v katerem zavijemo desno in gremo skozi vas Vrhovlje pri Kožbani.

Na razpotju v Vrhovlju pri Kožbani zavijemo levo in se po strmem klancu spustimo do Golega Brda, kjer se zapeljemo na italijansko stran Brd.  Peljemo se naravnost do prvega križišča, nakar zavijemo levo in se peljemo skozi Mirnik (Mernicco). V naslednjem križišču zapeljemo naravnost v smer Dolenje (Dolegna), skozi Lože (Lonzano) do Jenkova (Venco), nakar v križišču zavijemo levo in kmalu spet zapeljemo na slovensko stran Brd. V križišču v Neblem zavijemo desno, sledi krajša ravninska pot do Drnovka in majši vzpon na Dobrovo.

nazaj >>