Koledar dogodkov

Dogodek: Ivan Skubin - Mednarodni dan kiparstva

Datum: 27.04.2024

Kraj: Vila Vipolže
Lokacija: Vila Vipolže

Sekcija kiparjev in umetnikov Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije se je letos pridružila Mednarodni zvezi kiparjev, ki bo soboto, 27. aprila 2024, praznovala svetovni dan kiparstva. Mednarodni dan kiparstva (ISDay) je svetovni slavnostni dogodek, od leta 2015 se ga vsakokrat udeleži več kot dvajset držav po svetu. Je nadaljevanje poslanstva Mednarodnega kiparskega centra (ISC), ki spodbuja ustvarjanje in razumevanje kiparstva ter njegovega edinstvenega, ključnega prispevka družbi. 

»Prav je, da temu ustvarjalnemu poklicu posvetimo posebno pozornost tudi v Sloveniji. Zato smo se odločili, da se priključimo prazniku kiparjev in ustvarjalcev, ki sta jim je skulptura in urejanje bivalnih površin blizu,« so zapisali v slovenski sekciji kiparjev.

 

O umetniku

Primorsko regijo bo na svetovnem dnevu kiparstva zastopal briški ustvarjalec Ivan Skubin, ki ima za sabo bogato umetniško pot. V tridesetih letih delovanja na področju keramike je imel preko sto petdeset samostojnih in skupinskih razstav v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Portugalski, Srbiji, Madžarski, Nemčiji, Belgiji, Španiji, Franciji. Sodeloval je pri domačih in mednarodnih likovnih in keramičnih projektih, likovnih kolonijah in delavnicah. Njegovo delo je bilo večkrat nagrajeno, štirikrat je bil izbran za slovenskega umetnika v umetniški rezidenci Cité internationale des arts v Parizu. Je član številnih društev, med njimi Društva keramikov Slovenije, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Zavoda V-oglje (član IAC). Njegova dela so vključena v javne zbirke v Sloveniji, Srbiji, Portugalski, Italiji, Belgiji, Španiji, Armeniji. Doma, kjer ima svojo galerijo, organizira ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle. Leta 2019 je bil sprejet za člana IAC (International Academy of Ceramics), najvišjega mednarodnega strokovnega združenja umetnikov keramike s sedežem v Ženevi. Lansko leto ga je za njegove umetniške dosežke nagradila tudi briška občina.

 

O skulpturi

Na zelenici pred Vilo Vipolže se bo ustvarjalec predstavil s prostorsko instalacijo z naslovom Ujetniki. Iz oken petih metalnih nosilcev zro v obiskovalca človeški obrazi, modelirani iz gline in odžgani v posebni japonski tehniki raku. »Človek je ujetnik. S svojo ozkostjo, ki jo simbolizirajo obrazi z groteskno fiziognomijo, stisnjeni v ozke odprtine, je ujet v kletko svojih misli, navad, predsodkov, čustev… Kletko je olepšal in zloščil, ne ve pa, da utesnjuje, omejuje njegovo duhovno obzorje. Odprta okna sicer ponujajo možnost izstopa, možnost svobode, vendar ujetnik ne izstopi. Ostaja med zloščenimi stenami svoje zlate kletke, mrko in zlovešče zre iz nje v svet,« razloži Skubin svojo postavitev.