Koledar dogodkov

Dogodek: Veseloigra: Hamlet v domu onemoglih - ODPOVEDANO

Datum: 25.04.2020
Ura: 18:30

Kraj: Hum
Lokacija: Dvorana Hum, Brda

Kulturno društvo Slavec Solkan, sekcija Gledališka skupina »FACE« predstavlja veseloigro Hamlet v domu onemoglih. Po gledališki igri Iva Brešana »Predstava Hamleta u selu Mrduša  Donja« in prevodu Toneta Partljiča, priredil in v dom onemoglih postavil Radoš Bolčina.
 
Stanovalci doma upokojencev se na sestanku odločijo, da bodo pripravili gledališko igro. Odločijo se za Hamleta, delo največjega angleškega dramatika Williama Shakespeara, za režiserja pa določijo bivšega profesorja. Čeprav jih prepričuje, da niso kos temu delu, saj nekateri še brati ne znajo dobro, profesorja vseeno prepričajo, da bo režiral. Po prvem branju teksta, ki ga seveda ne razumejo,  bo moral revež vsebino prirediti tako, da jo bodo vsi razumeli.
V dom pride nov varovanec Mirko, ki tam zagleda krivca za očetov samomor v povojnih letih. Napetost med njima je ves čas prisotna. Mirko  si prizadeva, da bi resnica o očetovi nedolžnosti končno prišla na dan, Bukovca pa, še vedno vpliven in pokvarjen, manipulira z vsemi okrog sebe.
Z Ančko, priletno medicinsko sestro, ki je tudi hčerka domskega 
varovanca Livija, se zagledata in ona ga prepriča, da bo sodeloval v igri.
Shakespearova tragedija Hamlet, ki govori o smrti kralja, o zaroti brata Klavdija, sinu, princu Hamletu, ki išče morilca in želi očeta maščevati,....., je zelo podobna situaciji med Bukovcem in Mirkom.
Prav to pa je razlog, da Mirka, ki že tako ni navdušen nad igranjem s to pokvarjeno bando, večkrat zanese iz vloge v realnost...

Ta komedija, ki je napisana pred skoraj šestdesetimi leti,  je še vedno aktualna, saj govori o človeški pokvarjenosti, lopovščini in primitivizmu, izkoriščanju oblasti v osebne namene, po drugi strani pa tudi o človeškem idealizmu in iskanju pravice, ki se tragično konča. Predstava je tako komedija kot kritika.
 

V vloge se bodo transformirali:
Srečko Čebron……Bukovca / kralj Klavdij
Liljana Mavri………Marica / kraljica Gertruda
Ivan Jedrlinič………………Mirko / Hamlet
Lidija Bensa…………………Ančka / Ofelija
Marjan Brumat………………profesor Zadnjik
Inge Lozej…………dementna upokojenka/ Herta
Olga Srebrnič…………………..Pepca / Laert
Milojka Dobovšek ……………..Livjo / Polonij
Robert Cotič……….mesar Berto/Horacij, režiser

Cena vstopnice: 7 EUR

Vstopnice bodo na voljo na kraju dogodka.

 

Več info:

Olga Srebrnič

T: 041 835 580