Koledar dogodkov

Dogodek: Pohod od češnje do češnje

Datum: 03.06.2018

Kraj: Brda
Lokacija: Brda

14. POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE 2018

Planinsko društvo Brda že štirinajstič organizira pohod po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti, ki ga poznamo pod imenom »POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE«. Na pohodu se nam na posameznih točkah odpirajo popolnoma drugačni razgledi po Brdih, ki naše kraje predstavijo v vsej njihovi razgibanosti in raznolikosti. Za letošnji pohod smo pripravili traso, ki bo potekala po severnem delu Brd, delno po poti »ČMPEVKA« in delno po drugih poteh. Trasa je enaka kot na lanskem pohodu.

Datum pohoda: nedelja, 03.06.2018

Zbirno mesto: Vinska klet Goriška Brda na Dobrovem v Brdih (parkiranje je za avtobuse urejeno na dvorišču kleti, za avtomobile pa v njeni okolici)

Začetek pohoda: od 8.00 do 10.00 ure

(na pot se lahko gre kadarkoli - proga je zelo dobro označena)

Dolžina pohoda: 11,3 km

Trajanje pohoda: 3,5 do 4 ure

Skupni vzpon na poti: 350 m

Najvišja točka: 300 m

Startnina:  8€ (otroci do 12 let ne plačajo startnine)

(osvežilni napitki na dveh postojankah ob poti, topel obrok in pijača na koncu poti, vsak udeleženec pohoda, ki plača startnino dobi darilo)

Pohod je razgiban, vendar nezahteven, zato je primeren za vse, ki radi hodijo. Pot poteka po cestah in kolovozih. Za hitrejši utrip poskrbita vzpona v Vedrijan in Višnjevik. Zadostuje lažja pohodna obutev.

Hoja na lastno odgovornost!

Pohodnike naprošamo, da ne lomijo vej na češnjah ob poti in s tem povzročajo škodo.

Udeležence pohoda naprošamo, da se zaradi lažje organizacije predhodno prijavijo (do 28.05.2018), na elektronsko pošto pdbrda@pzs.si  Posamezniki nam prosimo sporočite ime, priimek in kraj, za skupine pa zadostuje število udeležencev,  kraj in ime vodje skupine.

Le za pravočasno prijavljene posameznike in skupine bomo lahko zagotovili topel obrok na koncu pohoda in darilo.

Za informacije lahko kličete na tel. 031 393 776 (Bojan).

 

Opis pohoda:

Pohod »OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE« se tako imenuje, zato ker se začne in konča pri češnji, ki je bila na začetku drugega pohoda zasajena pod Vinsko kletjo Goriška Brda. Ta je sedaj stara že 13 let.

Trasa pohoda bo dobro označena z usmerjevalnimi tablami, rdeče belimi trakovi, na prehodih preko glavnih cest pa bodo redarji.

Od Vinske kleti se bomo odpravili mimo Drnovka proti severovzhodu v smeri Vedrijana. Pri »Plahtonu« bomo cesto zapustili in se usmerili v dolino potoka Govajnik. Hodili bomo med vinogradi in sadovnjaki. Desno nad dolino je Imenje, nas pa bo čakal vzpon v vas Vedrijan, ki je znana po posebnem narečju. Pod vasjo bomo lahko videli novost v Brdih, nasade sivke. Vas je dolga in ozka, tako da se bomo hitro spustili na drugo stran. Prečili bomo potok Vedrijanšček in šli desno, do bivšega mlina, na to nas bo spomnilo mlinsko kolo ob poti. Tam se bomo pred nadaljevanjem vzpona malo odpočili in osvežili.

Na slemenu na koncu doline leži najvišja vas v Brdih-Vrhovlje. Naša pot pa bo zavila levo v breg. Naš naslednji cilj je ena od redkih ohranjenih starih briških hiš v zaselku Furlanišče.

Po prečenju ceste za Višnjevik  gremo mimo gradbišča, kjer nastaja hotel za okrevanje po zdravstvenih težavah. Cesta se še vzpenja in bolj in bolj se nam odpirajo čudoviti razgledi na vse strani. Pod nami so Brda, tržaški zaliv, furlanska nižina, italijanski hribi. V bližini so vasi v severnih Brdih, desno stoji edinstven nov vinograd postavljen na in okrog Velika vrha. Smo na najvišji točki pohoda in naša pot se bo samo še spuščala.

Mimo Višnjevika, rojstnega kraja avtohtone briške trte Rebule, se bomo spustili v Gradno in se tam malo osvežili. Nad cesto, ki pelje v Višnjevik, se nahaja najstarejši novodobni briški oljčnik, zasajen konec 70. let prejšnjega stoletja. Ta predstavlja začetek vračanja oljk v Brda, kjer se ponovno prideluje odlično oljčno olje, »uelije po domače.

Pot nas bo usmerila nazaj proti Dobrovemu. Skozi gozd ali bolj »frato« se bomo spuščali v dolino potoka Šebeč. Prišli bomo med same vinograde in jih v cikcaku prehodili. Mimo češnje, omenjene na začetku tega opisa bomo prispeli na cilj v Vinski kleti.

 

Vabljeni v Brda!