Koledar dogodkov

Dogodek: Otvoritev razstave Tomaža Perka in koncert opernih arij

Datum: 07.02.2016
Ura: 16:00

Kraj: Vipolže
Lokacija: Vila Vipolže

TOMAŽ PERKO: Slikarska razstava Jagodni izbor

Tomaž Izidor Perko je bil rojen 2. novembra 1947 v Ljubljani, v številni družini slovenskega slikarja Lojzeta Perka. Mladost je preživel v Kamniku, prav tako tudi šolanje, med letoma 1954 - 1966, do gimnazijske mature. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je študiral slikarstvo in diplomiral leta 1971, nato pa prav tam opravil podiplomski študij iz restavratorstva in konzervatorstva. Sprva je živel v ljubljani, od leta 1981 pa živi in ustvarja ob Cerkniškem jezeru. Večkrat se je izpopolnjeval tudi v tujini (Pariz, Amsterdam), razstavljal pa je med drugim v Torontu, Vancuvru, Stuttgartu, Hangzou na Kitajskem, v mestecu Brielle na Nizozemskem, v Dubrovniku in nazadje z razstavo Zlati rez v Berlinu, Londonu ter na Dunaju. V domovini je imel od prve razstave v Kamniku leta 1970 že več kot 70 samostojnih in skupinskih razstav.  Za svoja dela je dobil številna priznanja in nagrade, med drugim najvišji priznanji občin Kamnik in Cerknica.

Slikar je ostal zvest klasičnim temam: pokrajini, portretu, figuralnim prizorom in tihožitju in realističnemu izhodišču. V najnovejšem obdobju je zasnoval obsežno galerijo portretnih podob znamenitih Slovencev, začenši s Trubarjem, ki jo lahko razumemo kot njegov osebni prispevek k iskanju in potrjevanju naše samobitnosti in hkrati tudi naše vpetosti v širši evropski kulturni prostor. 

Razstava bo na ogled v Vili Vipolže do 28.2.2016

Razstava Perko_Brda

 NASTOPAJOČI:

Urška Arlič Gololičič, sopran

Urška_nastopajoča

Sopranistka Urška Arlič Golob je diplomirala iz petja leta 2005 na ljubljanski AG v razredu izredne profesorice Irene Baar, leta 2009 pa sklenila podiplomski študij pri izredni profesorici Vlatki Oršanić. Zmagala je na državnih (2000 in 2008) in mednarodnih tekmovanjih (2005 in 2006).  Njen repertoar obsega koncertna in operna dela. Decembra 2012 je na odru ljubljanske Opere SNG debitirala v vlogi Violette v Traviati, septembra 2013 v vlogi Minke v Gorenjskem slavčku, od septembra 2013 pa je redna članica solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.

Aljaž Farasin, tenor

Aljaž

Aljaž Farasin je obiskoval srednjo glasbeno šolo, smer solopetje, pri profesorici Jolandi Korat. Z odliko je diplomiral na oddelku za petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izredne profesorice Vlatke Oršanić (2008) in prejel diplomo summa cum laude za umetniške dosežke, v študijskem letu 2009/2010 pa je pri isti profesorici končal tudi podiplomski študij. Pevsko se je izpolnjeval pri različnih pevskih pedagogih in solistih. Leta 2004 je na državnem pevskem tekmovanju prejel prvo nagrado. 

Ivan Andres Arnšek, bariton

ivan

Baritonist Ivan Andres Arnšek se je rodil slovenskim staršem v Argentini. Po prihodu v Slovenijo leta 1993 se je zaposlil v Slovenskem komornem zboru, ob tem je študiral solopetje pri profesorici Doroteji Cestnik Spasić ter se izpopolnjeval pri profesorici Heleni Lazarski. Sodeloval je tudi v opernem studiu SNG Opera in balet Ljubljana. Je član solističnega ansambla ljubljanske opere SNG.

Marko Kobal, bariton

marko

Baronist Marko Kobal je prvak SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je solist od leta 1994. Izobraževal se je na mednarodni pevski šoli, na srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani in v opernem studiu pri profesorici Alenki Dernač Bunta. Debitiral je kot Germont v Traviati.

Jelena Boljubaš, klavirka spremljava

jelena

Pianistka Jelena Boljubaš je leta 1995 diplomirala na Državnem konservatoriju v Kijevu, kjer je pozneje delovala v tamkajšnji državni operi. Od leta 1997 deluje v Sloveniji, sprva kot korepetitorka v SNG Opera Maribor in od leta 1999 v SNG Opera Ljubljana. Sodelovala je pri pripravah številnih opernih projektov. Koncertirala je med drugim z Orkestrom Slovenske filharmonije, s Sinfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z zborom Consortim Musicum, z Akademskim pevskim zborom Tone Tomsič. Leta 2005 je skupaj z Markom Kobalom posnela zgoščenko s slovenskimi samospevi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zaradi omejenega števila mest sta potrebna predhodna rezervacija in nakup vstopnice preko telefona 05 395 95 95 ali na e-mail naslov tic@brda.si. Vstopnice lahko prevzamete na TIC-u Brda.

Organizator dogodka: Trine, d.o.o., Hotel Venko

logo - hotel Venko

Razstava Perko_BrdaRazstava Perko_Brda