Koledar dogodkov

Dogodek: Pohod od češnje do češnje

Datum: 07.06.2015

Kraj: Dobrovo
Lokacija: Dobrovo

11. POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE 2015

 Planinsko društvo Brda že enajstič organizira pohod po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti. Poimenovali smo ga POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE. Na pohodu se nam na posameznih točkah odpirajo popolnoma drugačni razgledi po Brdih in lahko dejansko  spoznamo njihovo raznolikost. Še več, letošnji pohod nas bo popeljal po poteh priljubljene televizijske nadaljevanke "ENA ŽLAHTNA ŠTORIJA". Trasa pohoda je v veliki meri nova in ob poti si boste lahko ogledali večino lokacij, na katerih se omenjena nadaljevanka dogaja.

Datum pohoda: nedelja, 07.06.2015

Zbirno mesto: Vinska klet Goriška Brda na Dobrovem v Brdih (parkiranje je za avtobuse urejeno na dvorišču kleti, za avtomobile pa v njeni okolici)

Začetek pohoda: od 8.00 do 9.30 ure - kadarkoli

Dolžina pohoda: 12 km

Trajanje pohoda: 3 do 4 ure

Startnina: 7 € (otroci do vključno 12 let ne plačajo startnine) 

(v startnino je vključen topel obrok in kozarec vina na koncu poti, osvežilni napitki ob poti in steklenica briškega vina)

Startnino se plača na dan pohoda. Za večje skupine je zaželjena predhodna prijava. Predvsem pa naprošamo vodje večjih skupin, da zaradi hitrejše izvedbe plačila startnine, denar poberejo že na avtobusu.

Pohod je razgiban, vendar nezahteven in je primeren za vse, ki radi hodijo.

Hoja na lastno odgovornost!

Kontakti:

pdbrda@pzs.si

031 393 776 Bojan

*Tega dne bo v Brdih tudi  "Dan odprtih kleti"

OPIS POHODA

Pohod se bo kot običajno pričel v Vinski kleti na Dobrovem. Trasa pohoda bo dobro označena z usmerjevalnimi tablami, roza trakovi , na prehodih preko glavnih cest pa bodo redarji. Šli bomo po poti "Ene žlahtne štorije".

Preko vzpetine Na vrhu, od koder lahko vidimo večji del Brd, se  skozi vinograde odpravimo v smeri Medane.  Pot nas vodi mimo zaselkov  Breg in Berjač. Ko obidemo zadnjo hišo, se nam odpre pogled na ravnino v Italiji, ki ji pravimo "Palud", predvsem pa se oči ustavijo na zaselku Gredič, kjer stoji grad, v katerem se dogaja "Ena žlahtna štorija". Še nekaj korakov in že smo na grajskem dvorišču, kjer bo tudi postaja z osvežilnimi napitki. V objektu so apartmaji in restavracija, tako da ogled notranjosti ni možen. Mimo lepo urejene stavbe pot vijuga  skozi vinograde, kjer je prav tako posnetih veliko kadrov štorije. V najnižji točki pridemo prav do državne meje in pred nami so že Vipolže, večja vas, razpotegnjena po grebenu nad potokoma Oblanč in Birša. Vas je poznana po dveh gradovih, ki ju Brici imenujemo kar "str grad in nov grad".

Skozi ozke "gase" pridemo do naslednje večje zanimivosti, ki nas čaka ob poti in jo kmalu ugledamo skozi drevje.  Gre za - tako pravijo - eno najlepših vil v Sloveniji, ki je nastala med renesanso in barokom. Sam grad naj bi nastal že v 11. stoletju, vsekakor pa je prvič pisno omenjen leta 1379. Skozi zgodovino je doživel veliko sprememb, sedaj pa je pred nami popolnoma obnovljen in ponovno sije v vsej lepoti, ki jo je imel na prehodu iz 16. v 17. stoletje. Notranjosti si pa ne moremo ogledati. Desno od gradu se nahajata dve večstoletni cipresi, ki sta med najstarejšimi v Sloveniji.

Pot se usmeri rahlo proti vzhodu in na drugi strani doline lahko vidimo Dolnje in Gornje Cerovo. Mi pa zavijemo mimo novega gradu, v katerem so stanovanja, proti Kozani. Cesta poteka po vrhu grebena, tako, da si lahko privoščimo razglede na vse strani. Pa ne za dolgo, sledi hiter spust v dolino potoka Končnar, ki ga prečimo kar brez mosta. Malo se okrepčamo, da potem lažje premagamo krajšo strmino, ki nas pripelje na cesto za Biljano. Od tam pa se nam ponudi popolnoma drug razgled, daleč proti zahodu, na Furlanijo s hribi v ozadju.

Biljana je stara briška vas, s hišami levo in desno od glavne ulice. Predvsem pa je to še ena od glavnih lokacij, kjer se dogaja na začetku omenjena nadaljevanka. Nad vasjo dominira vaška cerkev in ob glavni ulici se nahaja filmska "Gostilna grozd", ki pa v resnici ni gostilna.

Bližamo se koncu naše poti, še spust skozi Dobrovo in že smo na cilju v vinski kleti.

VABLJENI!

praznik češenj 2015