Brda očarala Japonce

V pomladni mesec marec smo zakorakali s pomembnim dogodkom, ki je Bricem približala japonsko kulturo. Na pobudo japonskega veleposlaništva smo v torek, 1. marca v Vili Vipolže, organizirali prikaz priprave in pitja zelenega čaja ter spoznavanje Japonske skozi hrano in pijačo. Obenem smo izkoristili priložnost ter se skupaj z japonskim veleposlanikom Keijijem Fukudo, njegovo soprogo  in japonskim kulturnim atašejem Hironaom Ohashijem pogovarjali o bodočem sodelovanju med briško občino in veleposlaništvom.

»Veleposlanik nas je počastil z dvodnevnim obiskom. Ogledal si je Vilo Vipolže in obiskal nekaj briških ponudnikov. Pogovarjali smo se o možnostih sodelovanja in promocije Brd na Japonskem, pa tudi promocije japonske kulture pri nas. Obisk je dober začetek pozitivnega dolgoročnega sodelovanja od katerega si lahko zagotovo obetamo tudi povečanje števila japonskih obiskovalcev,« je pojasnila direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec.

 »Izjemnost briške regije predstavlja njena razvitost. Čeprav oddaljena od prestolnice, je vedno bila v objemu razvitih držav Italije in Avstrije; ravno zato pa je bil njen razvoj drugačen kot v drugih njej podobnih regijah. Njena razvitost me je presenetila,« so bili prvi vtisi veleposlanika, ki je funkcijo v Sloveniji nastopil pred nekaj meseci. Fukuda je po srečanju navedel veliko možnosti utrjevanja vezi in sodelovanja med obema deželama: ena takih je gotovo, kako privabiti v Brda japonske turiste. »Želim približati to deželo svojim sorojakom,« je zaključil veleposlanik in napovedal, da bo Brda ponovno obiskal že junija, tokrat z uglednim gostom iz domovine.

Dvodnevni obisk se je zaključil z delavnico o japonskem zelenem čaju in prikazom japonskega čajnega obreda, ki ju je v Vili Vipolže izvedla gospa Miki Takamori, ambasadorka zelenega čaja matcha in pomožna učiteljica japonske šole čaja Urasenke. Predstavila je zgodovino in vrste japonskega čaja. Spoznali smo podrobnosti in razlike med zelenim čajem in vinom ter črnim čajem, pa tudi pripravo čajnega prahu iz čajnih listov. Seznanili smo se tudi s številnimi zdravilnimi učinki, ki jih ima redno uživanje čaja matcha. Nazadnje nam je Takamorijeva v živo prikazala pripravo zelenega čaja matcha. Veleposlaništvo je srečanje sklenilo s pokušnjo japonskega čaja, sladice iz belega fižola ter tipičnih japonskih specialitet.

Sproščeni dogodek je poskrbel za utrjevanje spoštovanja in spoznavanja kulture, ki je sicer geografsko zelo oddaljena, vendar v skrbi za okolje in za promocijo tradicije zelo blizu briški.

Dokaz več, da skupaj z Vilo Vipolže tkemo vezi med svetovi in ljudmi.